mandag den 21. marts 2016

Gobhi Ghosht ( lam & blomkål curry) / Gobhi Ghosht ( lam & cauliflower curry)

ghobi ghosht


Scroll down for english text, in black colour

Jeg elsker blomkål curry eller salan,  enten med kartofler eller med kød. Det er noget jeg laver meget sjældent, da jeg får det ofte fra min gobhi pusher, min kære mor. Mors mad er jo bedst, mashaAllah. Da jeg er lidt ud af træning, tog jeg mig sammen. Opskriften er selvfølgelig inspireret af min mors opskrift. Hun er de sidste par år begyndte at stege blomkålen for sig selv og tilsætte til kødet næsten til sidst. Man kan både bruge lamme kød eller kalve kød.

Jeg lavede en stor potion til ca 5 personer ( på billederne ) opskriften er på ca. 3 personer. Det er en salan (curry) med medium tyk sauce. Man skal spise det med roti eller naan eller andet brød. 


I love cauliflower curry or salan, it can be with potato or meat. I rarely make it though, as I am suppelied by gobhi pusher, my mother.  Ami ji´s food is best, mashaAllah. Since beeing out of training making gobhi, I pulled my self together and bought gobhi. The recipe I am sharing is ofcourse inspired from my mothers recipe, past few years she cooks the culiflower by it self before adding it to the meat. 

You can make it with veil or lamb, as you like. 

I made a big portion for 4-5 persons ( the pictures ) the recipe is for 2-3 persons.  You will be having roti or naan with it.




gobhi ghosht


Ingredients / Ingredients

500 gr lammekød ( noget med ben ) / 500 gr lamb meat ( some with bones )
400 gr blomkål ( skåret i små buketter ) / 400 gr cauliflower  ( cutted )
175 gr hakket løg / 175 gr chopped onion
175 gr hakket flåede tomater/ 175 gr chopped tomato pulp ( canned )
50 ml + 2 spsk  plante olie / 50 ml + 1 tbs plant oil

½ tsk spidskommen frø / ½ tsp whole cumin ( zeera )
½ tsk Nigella frø / ½ tsp Nigella seeds ( kalonji )

1 tsk frisk fint revet ingefær / 1 tsp fresh finnely grated ginger
½ tsk hvidløgspuré / ½ tsp garlic puree
½ tsk gurkemeje pulver / ½ tsp turmeric powder (haldi)
1 tsk rød chili pulver / 1 tsp red chili powder
salt , efter smag / salt to taste
 evt. 2-3 groft hakket chili / 2 -3 chili fresh chopped, optional
½ tsk spidskommen pulver / ½ tsp cumin powder
½ tsk koriander frø pulver / ½ tsp coriander seed powder

½ tsk garam masala / ½ tsp garam masala 




gobhi ghosht

1. Varm 2 spsk. olie med Nigella frø og spidskommen, tilsæt blomkål og steg på mellem varme nogle minutter, læg låget på gryden og skrue ned for varmen. Lad det stå og simmer indtil blomkål buketterne næsten er mør, der skal være lidt bid i det, for det skal steges lidt mere med kødet lidt senere.

1. Heat 2 tbs oil with the cumin and nigella seed, fry the cutted culiflower pieces on medium heat some minuts. Decrease the heat and put the lid on the pot and let the cauliflower pieces simmer until they are almost tender, they have to have a bite to them as they will also be cooking more with the meat.




 2. Varm resten af olien i en gryde, steg de hakkede løg indtil de er bløde og transparente, kom ingefær og hvidløg, steg 1 minut og tilsæt så salt, chili pulver, gurkemeje og steg 3-4 minutter på høj varme mens der røres rundt.
3.  Tilsæt de hakkede tomater og steg under forsat omrøring.

 2. Heat the rest of the oil in a pot, cook the onions until they are soft and transparent. Then add the ginger and garlic and fry for 2 minuts. Now add salt, chili powder, turmeric and stirfry the spices on high heat few minuts. 
3. Add the chopped tomato pulp and cook while stirring.




 4. Det hele skal steges indtil olien begynder at skille ud. Tomaterne, løg alt skal være et masse. 

4.  Cook while stirring until the oil begins to come out. Tomato, the onions everything should be one mass.


5. Tilsæt spidskommen og korianderfrø pulver og de friske chili,  steg ca 2 minutter inden kødet kommes i.
6. Kødet steg på mellem høj varme under forsigtig omrøring hele tiden, indtil kødet er næsten mørt og olien begynder at skille ud.  Der er denne process der hedder bhuna.

5. Add cumin powder, corinader seed powder and the fresh chili if useing so. Fry for 2 minuts before adding the meat.
6. Cook the meat on medium high heat until the meat is almost tender and the oil again begins to come out. This is called bhuna.




7.  Kom ca 50 ml vand i gryden, skrue ned for varmen når vandet begynder at koge. Kom låg på gryden og lad kødet små koge på lav varme. Når kødet er ved at blive helt mørt kom blomkålene i og lad det forsat små simmer.

7. Add 50 ml water in the pot, bring it to boil and decrease the heat. Put a lid on the pot and let it simmer , add the cauliflower and keep it simmering.


gobhi gosht
8. Tag gryden af når både kødet og blomkålen er helt mørt.

8. Take the pot of the heat when everything is tender.


gobhi ghosht
Drys lidt garam masala og spis med roti eller naan.

Sprinkle a little garam masala and enjoy your ghobhi ghosht with roti or naan.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar