Scroll down for english text
Denne lækker cremet, fuld af smag lamme korma har ligget i kladde mappen siden juli ( lille Eid ), ventende på at jeg fik mulighed for at skrive posten færdigt. Nu hvor stor Eid, Eid Al Ahda hastig nærmere sig, tænkte jeg at det var på tide at skrive den færdig. For dem der ikke ved det, markere Eid Al Adha afslutning på Hajj, pilgrims rejsen til Mekkah og er også en fejring af profetens Ibrahim (fvmh) villighed til at ofrer sin søn Ismail (fvmh). Dem som har råd ofrer et får/lam eller andet dyr og deler ud af kødet.
Korma er en mild "karry ret " med en tyk cremet suace baseret på yoghurt og evt malede nødder. Yoghurten og nødderne er med til at give dens cremet silke agtig sauce. Korma stammer fra Moghul køkkenet omkring 1600 tallet.
Her en min version af Badaami Lamb Korma, jeg har brugt koteletter men man kan sagtens bruge andet.
english:
This creamy, flavourdull lamb almond korma post has been waiting for me to finish writing it since July (little Eid) Now since Eid Al Adha is nearby it was about time. For all you who dont know, Eid Al Adha marks ending of the Hajj, pilgrim journey to Mekkah and celebrate prophet Ibrahim (pbuh) willingness to scarifice his son Ismail (pbuh). To honour this all those who can afford it, sacrifice a lamb and share the meat with famliy, neighbours and the poor.
Back to my korma, korma is a mild spiced "curry" dish with thick creamy sauce based on yoghurt and sometime grinded nuts. The youghurt and the nuts give the rich sauce its´silky and creamy look. Korma dates back to 1600 to the Moghul kitchen.
Here is my version of Badaami Lamb Korma , almond lamb korma. I have used lamb chops but you can use the kind of meat you like.
Ingredienser/Ingredients
300 gr løg / 300 gr onions
800 gr lamme koteletter/ 800 lamb chops
½ tsk hvidløgs pure / ½ tsp garlic puree
1 tsk ingefær pure / 1 tsp ginger puree
3-4 nelliker / 3-4 cloves (long)
½ kanel stang / cinnamon stick (dalchinni)
2 sorte kardemomme / 2 black cardemomme (kali ilachi)
3 grønne kardemomme / 3 green cardemommes
100 ml olie / 100 ml oil
1 tsk rød chilipulver / 1 tsp chili powder
1 tsk coriander pulver / 1 tsp coriander seed powder
1 tsk spidskommenpulver / 1 tsp cumin powder
1/4 tsk gurkemeje / 1/4 tsp turmeric
1 tsk salt /1 tsp salt
300 gr yoghurt / 300 gr yoghurt
5 spsk mandelmel / 5 tbs almond flour
½ tsk garam masala / ½ tsp garam masala
lidt frisk revet muskatnød / little frsh grated nutmeg (jaifal)
lidt stødt muskat blomme, (kan undlades) / pinch of grinded mace (jaivaitry)
3 spsk smuttede mandel / 3 tbs skinned almonds
ekstra olie til stegning af løg/ extra oil for frying the onions.
Skær løgene i tynde strimler og steg dem i oile til de er brune og sprøde Tag dem ud og læg dem på køkken papir så alt oile suges. Lad dem være et stykke tid, skift evt køkken papir hvis det er blevet for vådt. Når de er kølet af og sprøde, knus dem med hånden til nærmest pulver. Stil til side,
Cut the onions thinnly, fry them in oil until goden brown and crsip. Place the on kitchen paper. Let them stay there for while. They have to be cooled and crisp. Change the kitchen paper if is too wet from the oil. When the cooled and crsip crush them with your palms to almost powder. Set aside.
Varm olien i stor gryde over mellem varme, kom de hele krydderier i, kanel stang, kardemommer, nelliker og steg dem ca 1 minut. Kom de andre krydderier i, undtagen garam masala, muskat og muskatblomme. Steg igen ca 2-3 over mild varme.
Heat the oil over medium heat in a big pot, fry the whole spices, cinnamon, both type cardemommes and cloves for a minut. Add the other spices except nutmeg, mace ang garam masal. Fry for 2-3 minuts while strirring.
Tilsæt kødet og steg på mellem varme indtil kødet får farve.
Add the meat and fry on medium heat until it get colour.
Bland yoghurt med de knust løg og ca 100 ml vand og mandel mel.
Mix yoghurt with the crushed onions, 100 ml water and almond flour.
Tilsæt yoghurt blanding til gryden. Rør rundt, det forhindre yoghurten i at skille. Når yoghurten har fået en lille opkog, skrue ned for varmen på komfuret og læg på gryden. Lad det står simrer til kødet er mørt.Rør i det engang imellem. Når kødet er ved at blive mørt, tilsæt nogle af de hele smuttede mandler i, gem nogle til pynt. Tilsæt garam masala,stødt muskat blomme og frisk revet muskatnød lige 5 minutter før gryden tages af varmen,
Add the yoghurt mixture to the pot with the meat. Keep stirring, to avoid the yoghurt cuddling, Giv the mixture a boil and decrease the hit. Put a lid on the pot and let the whole thing simmer until the meat is tender. Stirr carefully time to time. You wil be adding the some of the blanched almonds, garam masala, grinded mace and nutmeg just 5 minuts before taking the pot off the heat.
Kom i servering skål, pynt med resten af mandlerne Serverer varm med naan eller ris.
Link til naan opskrifter for neden.
Garnish with the rest of the blanched almonds. Make naan or rice to serve with the badaami lamb korma.
Scrol down for link to naan recipes.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar