Scroll down for English translation beneath the food pics
Safran
Lads tale om safran, det røde guld. Hvor køber I jeres safran fra? og hvad bruger I det til? Jeg er så privilegeret mashallah, at jeg få safran foræret fra udlandet eller køber det på ferie. Der er nogle få gange jeg har købt det her hjemme.
Jeg fik forleden foræret afghansk safran af min familie. Det dufter helt vildt godt, jeg glæder mig til at anvende det. Jeg har aldrig brugt safran fra Afghanistan før
Safran er en af de dyreste krydderier i verden pga den tidskrævende proces med at fremstille krydderiet. Der går 150000 håndplukket Safrankrokus blomster til en 1 kg safran tråde eller tørrede støvfang som er safran krydderiet. Ikke kun er blomsten håndplukket, støvfang er også håndplukket. Der er kun 3 støvfang pr blomst. Safrankrokus vokser fra en knold og knoldet producerer kun 1-2 safrankrokus. Wow, det er jo guld vi har fat i her.
Man ved ikke helt fra hvor safran stammer fra, det man ved er at det blev brugt i Persien og Grækenland som krydderi og duft, sener bredte det sig igen til Europa fra det arabiske køkken. I dag dyrkes safran i Iran, Afghanistan, Spanien, Tyrkiet, Grækenland og Kashmir. Safran bruges ikke kun i køkkenet men til tekstiller, kosmetik, dufte og medicin blandt andet.
I det pakistanske køkken bruges safran i nogle ris retter feks i biryani, desserter så som Zarda (søde gule ris) eller konfektion og kød retter blandt andet qorma. Se opskrifter længere nede.
Som skrevet jeg glæder mig at bruge den afghanske safran snart og har en ønske også om at prøve safran fra Kashmir. Jeg ved ikke så meget om safran fra Kashmir, jeg opdaget først for nogle få år tilbage at Kashmir havde et safran produktion.
Jeg har brugt og købt safran fra nedestående lande.
Iran: Iran står for 90 % af verdens safran og den bedste kvalitet. Den persiske safran er anderkendt for den stærke farver styrke og unik smag. Og det kan jeg kun nikke genkendende til, jeg har fået safran købt i Iran fra en veninde. Safran trådene er smuk dyb røde, smagen og duften er helt anderledes.
Her kan læge om safran fra Iran: https://www.visitouriran.com/blog/saffron-the-red-gold-of-iran/ og her kan man læse om persiske lækkerier lavet med safran.
Spanien: Står for en lille del af verdens produktionen af safran, men anderkendt også for en god kvalitet af duft og farve. Jeg har mange gange købt spansk safran og brugt det i bagning, hvis jeg ikke kan få persisk safran er jeg ganske tilfreds med det spanske, jeg elsker dens farve.
Her kan man læse lidt om spansk safran. I Spanien bruges safran blandt andet i paella og saucer.
Afghanistan: Jeg har læst Afghanistan er ved at komme godt på safran markedet, i 2024 var og har en god potentielle samt at de har fundet internationale priser for høj kvalitet og "renheden" af safranet.
I afghansk køkken bruges safran også blandt andet til ris retter og desserter.
Tyrkiet: Den tyrkiske safran er også kendt for sin rig smag og farve. I Tyrkiet har de en hel by opkaldt efter safran Safranbolu er nu på UNESCO verdens arv liste.
Jeg håber at det har været en sjov læsning. Happy Holidays til alle.
Inspiration til mad med safran.
Saffron is one of the most expensive spices in the world due to the time-consuming process of producing the spice. It takes 150,000 hand-picked Saffron Crocus flowers to make 1 kg of saffron threads or dried stamens which is the saffron spice. Not only is the flower hand-picked, the stamens are also hand-picked. There are only 3 stamens per flower.







Ingen kommentarer:
Send en kommentar