fredag den 22. marts 2024

Spiral Borek

 


Scroll down for english translation

Det her er min forsøg nummer to med Borek.  Første forsøg var en fad borek og denne gang er det spiral borek.

Borek er en form for tyrkisk tærte som kommer i mange former og typer typer og kan være med mange forskellig fyld. 


Borek fra Sarajevo ferien.

Borek er et lækker bagværk  ikke kun alimndeligt i Tyrkiet men almindeligt hele balkan område. Da vi var i Sarajevo, Bosnien sidste summer fik vi en spiral Borek.  
I Bosnien sælges spiral borek efter vægt. Det var en meget lækker og sprød dej med kartoffel fyld, og var en af de bedste af v alle vores madoplevelser I Bosnien. jeg må snart skrive om vores tur til Mostar og Sarajevo.

Min spiral borek inspireret af tyrkiske opskrifter. og skulle have været flere små spiral borek, men dej arkene var svært at arbejde med og derfor blev det til en spiral borek. Selv om snoningerne ikke var så skarpe, så smagte den rigitg godt.
Fyldet er en blanding af tyrkisk og pakistansk.  Jeg har brugt Yufka dej ark som ligner filo dej ark, og kan købes hos det fleste tyrkiske eller arabiske grønthandler.


Spiral Borek med lammekød og ost
 ca til 4-5 personer,  28 -30 cm rund fad

Yufka dej ca 700 gr , der var ca 10 ark i. 5 x 2 store halv cirkler

Fyld
700 gr hakke lamme/kalve kød
2 løg, finthakket
1 tsk hvidløg paste
1 tsk ingefær paste
1 spsk tomat puré 
1 tsk chili pulver
salt efter smag

2 spsk frik hakket koriander blade
1 tsk tørrede bukkehorn blade (kan undlades )

ca 500 gr feta, smuldres.  Jeg brugte en  smuldret ost fra tyrkisk grønthandler

Yogurt blandingen sammenlægning af dej pladerne
50 ml olie
1 æg
3 spsk yoghurt
 piskes sammen

Til pensling
1 æg
1 spsk smeltet smør

Nigellafrø til drys

Hakkekødet
(Jeg havde rest af hakkekød og ærte curry, den piftede jeg lidt op brugte som fyld). 

Løg, hvidløg, ingefær steges få minutter i olie i en gryde indtil løgene er bløde og transparente. Tilsæt lamme/kalve hakkekød og brun det sammen med resten af krydderierne undtagen mynte: Når kødet er brunet og gennemstegt kom tomat puré i og steg det færdig.  Der er vigtigt fyldet ikke for vådt, ellers er der risiko for  at dejen revner under sammenlægning.   Tilsæt hakket koriander, lægges til side og afkøles. 






Sammenlægning
Beklæd et rundt fad med bagepapir. Have jeres arbejds station klar med yogurt blandingen, kødet og osten.

1. Læg en yufka ark  på rent og tørt overflade evt på bagepapir, pensel med yoghurt blandingen, et tyndt lag. Læg en yufka ark ovenpå og pensel den også med en tyndt lag af yoghurt blandingen. 
Yogurt blandingen er smørelse til Yufka arkene så de ikke revner. Panik ikke hvis det revner under sammenlægning/rulning. det skete for mig jeg lappede med små stykker af Yufka arkene og yogurt blandingen


2. Læg nogle spiseskeer af kød fyldet langs den længste ende, spred lidt ost oven på.

3. Fold endesiderne lidt over fyldetog rul forsigtig sammen til en fast "rulle/pølse.  Sno pølsen sammen til en lille spiral og læg den midt i bage fadet.

4. Gentag  de øverste trin og rul en "pølse" ad gangen og  sno/læg den rundt om den lille spiral. 

5. Smør spiral borek med ægge og smør blandingen, drys nigellafrø ovenpå,  bag ca 30-40 minutter til den er bagt og gylden i 220 grader forvarmet ovn.

 Kan spises med salat, vi spiste den med yogurt.





This is my second attempt with Borek. First attempt was a tray borek and this time it is a spiral borek. 

Borek is a form of Turkish pie/ savory pastry that comes in many shapes and types and can be filled with many different fillings.

Borek is a delicious pastry not only common in Turkey but common throughout the Balkan area. When we were in Sarajevo, Bosnia last summer we got a spiral Borek.
In Sarajevo, spiral borek is sold by weight. It was a very delicious and crispy dough with potato filling, and was one of the best of all our food experiences in Bosnia. Check the pic in the danish section.  I have to write about our trip to Mostar and Sarajevo soon. 

My spiral borek is inspired from turkish recipes. I was aiming for several small spiral boreks, but the dough sheets were difficult to work with and therefore it became one large spiral borek. The filling is a mixture of turkish and pakistani recipes. even though it was not as neat I was aiming for, it tasted delicious. 

I have used Yufka dough sheets, which are similar to filo dough sheets, and can be bought at most turkish or arab greengrocers. 

Spiral Borek with lamb and cheese.
  approx. for 4-5 people, 28-30 cm round dish.

 Yufka dough about 700 gr, there were 10 sheets in it. 5 x 2 large half circles 

Filling
700 g minced lamb/veal minced meat 
2 onions, finely chopped 
1 teaspoon garlic paste 
1 tsp ginger paste 1 tablespoon tomato puree 
1 teaspoon chili powder 
salt to taste 
2 tbsp fresh chopped coriander leaves 
1 teaspoon dried fenugreek leaves (optional) 

 approx. 500 g feta, crumbled. I used a crumbled cheese from a turkish greengrocer
 
The yogurt mixture 
50 ml of oil 
1 egg 
3 tablespoons yogurt 
All  whipped together 

 Egg wash 
1 egg 
1 tablespoon melted butter , mix egg and cooled butter together.

Nigella seeds for sprinkling 

 Cooking the minced meat filling
 (I had leftover minced meat and pea curry, I spiced it up a bit and used it as a filling). 
Onions, garlic, ginger are fried for a few minutes in oil in a pan until the onions are soft and transparent. Add lamb/veal mince and brown it together with the rest of the spices, except coriander. When the meat is browned and cooked through, add tomato puree and finish cooking. It is important that the filling is not too wet, otherwise there is a risk of the sheets cracking during assembly. Set aside, mix in chopped coriander and cool.

Merging
Line a round dish with baking paper. Have your work station ready with the yogurt mixture, the meat and the cheese. 

1. Place a sheet of yufka on a clean and dry surface,can be done on baking paper too. Brush the sheet with the yogurt mixture, a thin layer. Place a sheet of yufka on top and brush it also with a thin layer of the yoghurt mixture. The yogurt mixture is lubrication for the Yufka sheets so they don't crack. Don't panic if it cracks during folding/rolling. it happened to me I patched with small pieces of the Yufka sheets and the yogurt mixture.

2. Place a few tablespoons of meat filling along the longest end, spread a little cheese on top.


3. Fold the end-sides slightly over the filling and roll carefully into a firm "roll/sausage". Roll the sausage into a small spiral and place it in the middle of the baking dish.


4. Repeat the above steps and roll one "sausage" at a time and twist/place it around the small spiral, so the spiral gets larger and larger.


5. Brush the spiral borek with egg mixture, sprinkle nigella se
eds on top, bake for about 30-40 minutes until it is baked and golden in a 220 degree celsius
preheated oven. 



Can be served with salad, we had it for iftar with yogurt.












Ingen kommentarer:

Send en kommentar