Scroll down for english translation
Velkommen igen kære foodies. Jeg er tilbage fra min ferie fra opskrifter og fra bloggen. Jeg har nydt min ferie og hygget mig med andre sager. Hvis I følger mig på Instagram på My Desi Pardesi Kitchen", ved I at jeg bl.a har været på en lille ferie til Marrakech. Det var en fantastisk og oplevelsesrigs tur som jeg nok skal fortælle om snart, I dag handler det om dagens opskrift : Falooda
Når vi taler om pakistansk falooda så tænker jeg på den falooda jeg kendte fra mine besøge til Pakistan, vi tale om 20 - 25 år tilbage. Den bedste falooda fik man i bazaren mormors by. Falooda er en afkølende mælke drink/ dessert og noget man købte i "faloodeh wali dukaan" altså en falooda butik. Efter shopping tur i det varme vejr var der plads og tid til at køle ganen. I bazaren lå der en stor falooda forretning, den ligger der formentlig stædigvæk. Man bestilte sin falooda ved indgangen og falooda sælgeren komponerede falooda i en portions skål ved først at hælde de her specielle kridt hvide nudler i skålen, ovenpå kom blødgjorte basilikum frø, knust is, iskold mælk og til sidst kulfi på toppen. Alt ville være iskoldt og vi hvilede vores fødder, nød vores afkølende falooda skål og nød vores afbrud fra den travle bazar i familie sektionen bagest i forretningen.
I den anden bedstemor, altså farmors by kunne man sener få falooda i forskellige variationer, men den sande og bedste falooda var den fra moromors by. Nu til dags er der endnu flere variationer og forskellige smag, bl.a Mango falooda eller Rose Falooda.
Jeg laved Rose Falooda til vores dessert bord til familie sammenkomst, da jeg synes farven og smagen passede til de andre dessert. Scroll ned for at se opskrift og tips om ingredienserne .
English
Dear foodies welcome again, I am back from my vacation from recipies and blogging. I have been enjoying doing other stuff then writing. If you fallow me on Instagram you would know that I also have been on a little beautiful vacation to Marrakech. I will tell you about my Marrakech trip later, but today is all about the recipe of today : Falooda.
When we talk about pakistani falooda, the falooda from my maternal grandmother´s town from my wisits to Pakistan comes to my mind. We are talking 20- 25 years back. The best falood ever. Falooda is a cooling milk drink, actually it is something between a drink and dessert you bought from a "faloodeh wali dukaan" meaning a falooda shop. After shopping in the heat a wisit to the falooda shop would be welcoming, by the enterance we would order falooda and the falooda seller would essemble the falooda bowl by pouring these special chalk white thick nóodels in the bottom, adding softened jellied basil seeds, crushed ice and ice cold milk would be added and topped with a scoop of kulfi. We would walk to family section behind in the shop and enjoy our cooling falooda and our break from the hustle and bustle of the bazaar.
At my paternal grandmother´s city later on you could get other variation of falooda, but the one from my maternal grandmothers city remained the true and the best falooda. Now you can get al kind of variations of the falooda and even more tastes like Rose Falooda or Mango Falooda.
Last weekend we had invited the family for brunch out and for a dessert at our place. I made Rose Falooda for our dessert because the taste and the colour fitted with the other desserts. Scroll down to see the recipe and the ingredients tips.
Rose Falooda
Ingrediense tips / Ingredients tips
Nudler : De rigtig kridt hvide nudler brugt i falooda lavet af majs stivelse kan ikke fås her, man kan lave dem selv. Grundet tid manglen købte jeg vietnamesiske ris nudler fra asiatisk forretning som blev så flot kridt hvide efter kogning.
Noodles : The autientic chalk white noodles used in falooda are made of cornstarch, I have never seen them here. You can make them your self, lack of time and pasta machine I bought vietnamien rice noodle from an asian shop, they achieved the beautiful white colour I was looking for after the boiling.
Basilikum frø : Kaldet Tukhmaria eller Tukhmalanga fås i de pakistanske handler her i København. Frøene lægges i masser af vand i nogle timer eller natten over så gelerer de og puffer op. Se billedet forneden. Jeg lod frøene blive i vandet, i køleskabet indtil jeg skulle bruge dem.
Basil seeds : Also known as Tukhmaria or thukmalanga can be bought at the pakistani grocery shops. The seeds are soaked in lots of water for some hours or the night, so the will jellied and puff. See the next picture. I kept mine in the water in the fridge until I needed them.
Rosen vand & Rose sirup : Jeg vil gerne have en intense rose smag, derfor begge ingredienser, man kan nøjes med rose sirup. Rose farvet rose sirup kan også købes hos de pakistanske forretninger. Det jeg har brugt hedder Rooh Afza.
Rose water & Rose sirup : I wanted an intense rose taste hence both sirup and water. The rose water is optionol. Rose coloured rose sirup can be bought also at the pakistani shops. The one I have used is called Rooh Afza.
Kulfi : Pakistansk cremet is købes også de oven for nævnte forretninger, bruge gerne almindelig vanilje fløde is.
Kulfi : the very creamy pakistani ice cream, you can use a good vanIla ice cream.
Ingredienser / Ingredients
4 -6 portioner / 4-6 portions
1½ liter sød mælk / 1½ liter whole milk
3 spsk sukker / 3 tbsp suger
2 spsk rosen vand, evt / 2 tbsp rose water optionel
3 hel kardemomme / 3 whole cardamoms
50 gr tukhmaria / 50 gr tukhmaria
100 gr ris nudler / 100 rice noodles
100 ml rose sirup / 100 ml
kulfi eller vanilje is / kulfi or vanila ice creme
spiselig rosen blade til topping / edible rose petal for topping
Skyl Tukhmaria frøene i en si under rindende vand. Fyld en stor skål med vand og læg frøene i blød (se tip). Jeg vil gerne have en cremet falooda, så jeg kogte mælken aften før. Jeg gav mælken en opkog og lod den små koge ca ½ time. Husk at rør rundt ofte og smag til med sukker men husk falooda får også sin sødme fra isen og sirupen.
Wash the Tukhmaria seed in a sieve under cold water. Pour lot of water in bowl and soak the seed in the water ( see tip ). I wanted a creamy falooda, so I boiled the milk evening before. Add suger and boil the milk few minuts while stirring, then decrease the heat and let milk boil on low heat half hour. Remember to stir often. Taste the suger, add more if needed but also remember the falooda will get its sweetness from the sirup and Ice creme too.
Jeg hældt over halvdelen af mælken i en stor flaske og stilled den til afkøling i køleskabet. Resten af mælken lod jeg kog vider. Tilsæt kardemomme og rosen vand ( jeg havde glemt at købe rosen vand, jeg kom spiselig rosen knopper i istedet. Mælken koges til indtil den får en tykker konsistens end det andet mælk. hældes over i en anden kanden, dækkes med plastfolie og stilles til køl i køle skabet.
Bræk nudlerne i mindre stykker og kog dem efter pakkens anvisning, de skal være helt bløde og ikke ala dente. Stil dem i en skål med vand i køleskabet. Alt skal være is koldt.
I poured most of the milk in a big bottle and placed in the fridge to cool overnight. The rest almost 1/3 of the milk I kept cooking for thickening it more, add the cardamoms and the rosewater. I had forgotten to buy the rose water so I added edible dried rose buds. Pour the milk in small jug, cover with plastic foil and place in fridge to cool. Break the noodles in smaller size and boil them in water according to packet instructions, remember they should be soft and not ala dente.
Der er 3 måder man kan komponere Rose Falooda på. NR 1 : Tag begge mælke ud af køleskabet. Mælken med rosenvand sies, eller fjern kardemomme med en tske. Bland rosen mælk godt op med rose sirup. Line jeres ingredienser op. Her har jeg lavet dobbelt portion og jeg har brugt små høj dessert glass. Fordel den lyse røde rosen mælk i portions glas. Si væsken fra de kolde nudler og fordel dem forsigtig i glasene. Med en spiseske hæld de blødgjort Tukhmaria frø ovenover, være rundhåndet. Hæld det andet mælk forsigtig ovenover. Top med en stor kugle is og drys med tørrede spiselig rosen blade. Enjoy.
You can ensemble Rose Falooda in 3 ways. NR 1 : Take both milk out of the fridge. Sieve the rose milk or discard the cardamoms with a spoon. Mix the rose milk well with the rose water. Line up all the ingredients. I made double portion and I have used small dessert glasses. Devide the rose milk in the bottom. Strain the cooled noodles and remove the water, carefully lay them in the glasses. Pour over the soaked Tukhmaria with a spoon and then carefully pour over the other cooled milk. Top with a scoop or two of the ice creme and sprinkle with edible dried rose petals, enjoy.
NR 2: Bland begge mælk sammen og læg til side. Kom lidt rose sirup i bunden af portions galsene, læg nudleren og Tukhmria frøene i. Hæld mælken over. Top med en kugle is, top med rose sirup og rosen blade. NR 3 : Bland begge mælk sammen med rose sirup og kom det over nudler og frøene, top med is og rosen blade.
NR 2: Mix both the milks and put aside. Devide the noodles and the Tukhmaria seeds in the portions glasses, pour over the milk. Top with a scoop of ice creme and top with more rose sirup and rose petals. NR 3: Mix both the milk with rose sirup and pour it over the noodles and Tukhmaria seeds, top with ice creme and rose petals.
Jeg håber I kan lide min version af Rose Falooda, enjoy.
I hope you like my version of Rose Falooda, enjoy.
I had the falooda at an Indian restaurant, definitely making your recipe. Thank you for sharing!
SvarSletThese are absolutely gorgeous, Misbah!
SvarSletBeautiful! Sounds delicious!
SvarSletThis drink sounds so refreshing and using the rice noodles would be delicious. Your instructions are so helpful too!
SvarSlet