fredag den 3. juni 2016

Trekoun Pratha ( trekant pratha / triangle pratha )




http://cupcakeluvs.blogspot.dk/




Scroll down for english text in black colour

 Jeg tror at jeg har fortalt at min far laver mest lækkert pratha, mashallah. Han præsenterede trekant pratha engang i tidlig 80´erne for os.  Jeg kan ikke huske om han lavede en eller fortalte om dem bare.  Gad vide om jeg tænkte dengang at det var endnu en sjov ide han havde fundet på. Fordi for en periode  improviserede og eksperimenterede han meget med madlavning. Bla husker jeg vindruer i en karryret. Eksperimentene blev oftest udført når mor tog til Pakistan for at besøg mormor med de yngste. Vi andre børn var forsøgsdyr oftest til vores fornøjelse men til tider også til vores gru. Hvem gider spise vindruer i en kød karry ret ??  slet ikke som barn.... ha ha. Men som sagt han laver de mest lækker sprøde og luftige pratha og han er ikke bange for at bruge smør. 

Man kan lave pratha med olie i en kolesterol fattig version istedet for smør. Jeg elsker smør bagte pratha og pratha uden smør er som croissant uden smør. Selv da min mor konverterede al ghee ( en slags klaret smør) med olie i hendes madlavning i vores barndom, pga det var usundt, blev min forældre ved at bruge smør til at lave pratha. Det var i min brandom at de fleste pakistanske familier konverterede ghee til olie i deres køkken..  

English:
I thnk I have told earlier that my fathers makes the best and yummy pratha, mashallah. He presented for us in the early 80´s the trekoun pratha. I cant recall if he made some or just told about and I cant remember if I at that time, thought that this was one of his own fun odd ideas, Because for one period he improvised and experimented lot in cooking, I remember grapes in a curry dish. These expermented happend while my mothers was away with young siblings wisiting our grandmother in Pakistan. Rest of us to our amusement and sometime horror were guinepigs. Who wants grapes in your curry dish? specially when you are a child.... ha ha.  Any how he makes the most puffy and crisp pratha and he is not afraid to use butter.

You can make a healtier version of pratha with oil and we do that some times. But I love butter baked pratha and for me pratha with out butter is crossiant with out butter, Evne my mother in our childhood converted all ghee in her cooking to oil, my parents kept on useing butter for pratha. It was in our childhood most of the pakistani families living in Denmark converted ghee with oil in there kitchen.


for 7 pratha / for 7  pratha
500 gr hvedemel  eller  atta  (se tip) / 500 gr al purpose flour or atta ,  (See tip)
ca 2,5 - 3,5 dl vand  / 250 ml - 350 ml water

 blødtgjort smør eller olie /  soften butter or oil
lidt smeltet smør el. olie /  little melted butter or oil


tilbehør / condements

 rødløg & lime relish / redonion & lime relish

 skær to rød løg meget tynde, vend dem i frisk lim saft og kom tynde skiver lime i.

cut  2 red onions thin, min in juice of a half lime and add thin slices og lime.

 yoghurt mynte raita / yogurt mint raita

hak nogel mynte blade. Bland salt og mynte balde med ca 2 dl yoghurt. Drys med coriander frø pulver.

chop some mint leafs. Mix 200 ml yoghurt with salt and the chopped mint. Sprinkle some coriander seed powder. 


 daal  / daal
for opskrift  for daal klik på linket

for daal recipes click on the links 

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/11/tarka-daal.html 


http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2016/01/masoor-ki-daal-rde-linse-curry-lg.html

Mango Lassi / Mango Lassi

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2015/06/mango-lassi.html









Kom mel i en skål, og ælt med lidt vand ad gangen, det kan godt være at der er behov for lidt mere vand. Dejen skal være blød.Tag dejen ud på en let melet overfalde og ælt godt. Kom dejen i en ren og skål og lad djen hvile i køleskabet tildækket minimum i 5 minutter.

tip: jeg har brugt hvedemel til at lave pratha, man kan lave dem med atta og hivs man ikke kan få atta så kan man bruge ca 200 gr  grahams mel og 300 gr hvedemel. 

In a bowl mix knead the flour wiht little water at  a little time at all, you may need more water. The dough should be soft. Place the dough on a floured suface and kenad the dough until soft. Place the dough in a bowl and let it rest in a fridge for 15 minuts at least.

tip: i have used weat flour , you can use atta or make a mix of 200 gr grahamsflour and 300 gr all purpose flour.






Del dejen til 7 boller, tag en bolle ad gangen og rul ud til en lille tyke pandekage. Kom blødgjort smør på halv delen af pande kagen eller pensle med olie hvis I bruger olie.

Devide the dough into 7 bunss and roll out one bun at a time to a little thick circle. Apply butte onthe half of the cicle or brunsh with oil if you are useing oil.




Fold den ene halv del over den del med smørret så der danne en halv måne, press siderne lidt sammen. Kom igen lidt smør på halv delen af halv månen.

Fold over the one half side over the side with butter, so the circle turn into half moon. Press the sides slightly. Apply little butter on the half side of the half moon.




Fold igen halv delen over den side med smør så en trekant pandekage dannes. Press lid på siderne. Gør det samme med de resten 6. De skal lægges tildækket. 

Fold once agian the half side over the butter side, now you have a trinangle. Do the same with the rest 6 buns, 




Varm en flad pande og tag en trekant pande kage og rul den ud  tynd med rulle pind, bevar trekant formen. Læg den ud rullede trekant på panden.  Pensel smeltet smør på overfladen. Vend pratha engang imellem så begge sider bages og pensle begge sider med lidt af det smeltet smør, hver gang der vendes.

Heat a flat pan on medium high heat. Take one triangle and roll it out thinner with roll pin keeping the trinagle shape.  Place the triangle pancake on the heated pan and brush melted butter on the suface side.  Turn side sometimes so both sides are baked and brush the suface with little of the melted butter before turning. 






Trekoun pratha,  trekants pratha skal være sprød og gyldent på begge sider. Vær opmærksom på at kanteren også gennembages. Lav alle trekants pratha på samme måde, opbevar dem tildækket men de andre gøres færdig færdig. 

Trekoun pratha, the triangle pratha should be golden and crisp on both side. Specially the edges should be baked throug. Make all the triangle pratha same way, keep them covered while making the rest.






http://cupcakeluvs.blogspot.dk/


Nyd trekoun pratha og tilbehør med en iskold mango lassi. Rigtig god weekend.

Enjoy your Trekoun pratha and condements with a cold mango lassi. Have a wonderful weekend.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar