mandag den 7. maj 2012

Shahi Daal, kongelig Daal / Royal Daal



Så er jeg her med en special linse/daal ret. Det her ikke en traditonal daal opskrift men ligså lækkert.
Opskriften er inspireret fra en mughul opskrift af Salma Husain som har forsket i autentiske mughul retter og Mughul kongers mad vaner. Det er meget spændende og jeg skal nok fortælle jer mere om det, en anden dag for nu vil jeg vende tilbage til selve retten.
Det speciale ved denne daal er at den marineres i yoghurt. Jeg har ikke fulgt opskriften, men har lavet lidt om både på ingredienserne og metoden. Bl.a bruger jeg kikærte linser som tager lang tid at koge og skal udblødes nogle timer. Retten tager lang tid at lave, men er alt umagen værd. 

So now  I am back again, this time with a very special lentil/ daal dish. This is not the traditonal daal recipe. The recipe is inspired from a Mughal lentil dish recipe by Salma Husain, who has researched in mughal food and the eating habits of The Mughal emprerors. It is very interessting and I wil tell you more an other day, but for now I have to return to the dish.
The special about this dish is that the daal is marinated in yoghurt and cooked with differnt spices then the traditional daal. I choose Grams, and I also changed some of the spices. The dish takes long time to cook, but is all the time worth.



ingredienser:
350 gr (channa daal ) Kikærte linser / 350 gr (Channa dal) Gram lentils
125 ml  græsk yoghurt/ 125 ml greek yoghurt 
1 tsk salt/ 1 tsp salt
1 tsk meget fint ingefær pure/ 1 tsp very fine ginger( adrak) puree
4 nelliker/ 4 cloves (long)
5 grønne kardemomme/ 5 green cardemom
3 cm kanelstang/ 3 cm cinnamon stick (dalchini)
3 grønne chilier, fint hakket/ 3 green chilli chopped
1 tsk chili pulver/ 1 tsp chili powder
4 spsk olie/ 4 tbsp oil
2 mellemstore løg, skåret i tynde strimler/ 2 medium size onions, thinnly sliceds
en knips safran udblødt i ½ tsk mælk./ a pinch saffron dissolved in ½ tsp milk.
1 spsk citron saft/ 1 tbsp lemon juice
evt 1 spsk smeltet smør til garnering/  1 tbsp melted butter for garnish , optional.

SÅDAN LAVES DAAL:
1. Rens og vask linserne. Udblød dem i vand ca 4 timer. Hæld vandet ud.
2. Kom linserne i en gryde med vand og salt og kog dem på lav varme en time. Hvis der danner skum på overfalden, fjern det med en ske. Linserne skal være bløde-
3. Dræner linseren for vandet. Lad dem køle lidt af. Kom yoghurt, ingefær pure i en skål og tilsæt linserne, bland godt og læg dem til side en time.
4. Varm olien i en gryde og steg halvdelen af løgene til det er gyldent brun farve, tag det ud på køkken papir og stil det til side.  
opskriften fortsætter længer nede...

HOW TO COOK:
1. Clean and rins the lentil. Soak them in water for about 4 hours and drain after wards.
2. Boil the lentil with salt in a pot in water on low heat for an hour. If foam emerges, remove the foam with a spoon. The lentil has to be soft.
3. Drain the lentil andcCool. Put the lentil, yoghurt and ginger puree in a bowl, mix and marinate for an hour.
4. Heat the oil in a pot and fry half of the onion til they are golden brown. Layer them on a papper towel and put them aside.


5. I den samme olie kom resten af løgene i og steg til de er gyldne, kom kanelstang, kardemomme og nelikker i og steg 1 minut. Skrue ned for varmen på komfuret.
5. In the same oil fry the rest of the onion until golden brown, then add cinnamon stick, cardemom and cloves fry for 1 minut more. Decrease the heat on the stow.


6. Tilsæt linse yoghurt blandingen sammen med 300 ml vand, de friske chilli og chili pulver. Lad det simrer en halv time, rør engang imellem.  Kom mere vand i hvis den bliver for tyk. 7. Knus de andre brune løg med hænderne og kom dem i gryden. 8. Tilsæt safran mælken og citron saft, rør rundt i gryden og skrue ned til det laveste varme. 9. Lad det stå og simrer 8-10 minutter mere med låg på.

6. Add the lentil yoghurt mixture with 300 ml water, the fresh chili and chili powder. Let the whole thig simre on low heat for an half hour, stir time to time. Add  more water if needed. 7. Crush the other brown onions with your hands and add them in the pot. 8. Add the saffron milk and lemon juice, stir and decrease to lowest heat possibel. 9. Let in simre 8-10 minuts more with the lid on. 

Server Shahi Daal, (som iøvrig betyder Kongelig Daal) med smeltet smør oven på og koriander naan, opskirft her: http://cupcakeluvs.blogspot.com/2012/05/dhaniyah-naan.html.  Værsågod :)

Enjoy your Shahi Daal, (wich btw means Royal Daal) with melted butter and coriander naan, recipe here for coriander naans : http://cupcakeluvs.blogspot.com/2012/05/dhaniyah-naan.html  Enjoy :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar