lørdag den 26. december 2015

Zafrani Kheer (risengrød med safran) / Zafrani Kheer (rise pudding with saffron)



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2015/12/zafrani-kheer-risengrd-med-safran.html


scroll down for english text 


Da det er risengrød sæson har jeg taget  safran kheer med til jer. Kheer er en pakistansk dessert og en salgs sødet risengrød. Opskriften er inspireret af min mors opskrift. Jeg har før fortalt jer om min mors desserter halwa f.eks, kheer er også en dessert hun er master chef for. Hun laver den mindst to gange om året til Eid. Det her er en af de ting, hvor i man særligt man kan smage den kærlighed og lidenskab hun har brugt som ingredienser, mashallah.  Hun laver den traditionelle version med bastmati ris og mælk, men tilføjer lidt fløde til sidst. Hendes "slowcooking" af mælk og ris, tilsættelse af  fløde giver kheeren en lækker rig cremet smag og en fløjsagtig konsistense. 

I denne opskrift har jeg brugt grød ris til at lave  kheer og jeg har smagt den til med safran. Jeg har brugt spansk safran som jeg havde købt i Madrid, den har en flot farve, duft og smag. 


English.
As it is the season for rice puddings I have brought you  saffron kheer. Kheer is a pakistani rice pudding. The recipe I have used here is inspired by my mothers kheer recipe. I have earlier told you about my mothers cooking and her desserts like halwa, kheer is another dessert she masters like a Chef. She makes it  at least twice a year for Eid,  this is one of the dishes specially we can taste the love and passion she has used as ingredients, mashallah. 
She makes the traditionel version with basmati rice and milk, but addes cream at the end. Her slowcooking of the rice and milk and adding  cream gives the kheer a rich creamy taste and a velvet texture. 
In this recipe I have used milk rice or pudding rice and I have added saffron. I have used saffron form spain, not only does it have a rich colour and fragrarance, it also has a taste. 



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2015/12/zafrani-kheer-risengrd-med-safran.html



200 gr grød ris /200 gr milk rice
2,2  l  sødmælk / 2,2 liter whole milk
250 ml fløde / 250 ml cream
180 gr  sukker, se tips / 180 gr suger, see tips 
½ tsk safran tråde / ½ tsp saffron

 tips /tips
Denne kheer er let sød, hvis man vil have den lidt mere sød  skal man bruge 200 gr sukker ialt.
This kheer is very light sweet,  more suger kan be added, add 20 gr more.

til pynt / for garnish
fint hakket pistacie / some finelly chopped pistacio
lidt safran tråde / few saffron strands






Læg risene i blød i let lun vand, ca ½ time. Varm mælk op i en stor gryde på mellem varme og bland sukker i. Tilsæt risene og bring mælken kog under omrøring hele tiden.

Soak the rice in tepid water for at leat half an hour. Heat the milk in a big pot on medium heat, add the rice and suger, Bring the milk up to boiling while stirring all the time.




Når risene er kogt og mælken er ved at blive reduceret, skruen ned for varmen. Nu skal mælken reduceres og risen "jævnes" langsomt men forsat under omrøring. Hemmeligheden er at have tålmodighed og rør i gryden jævnligt. Denne process tager ca  45 -50 minutter. Husk masser af tålmodighed, overvågenhed og kærlighed.

When the rice has cooked and the milk is getting reduced, decrease the heat. Now it is time for the slowcooking. Keep stiring often. The secret is to have lots of patience and keep stirring often in the pot. This process take about 45 to 50 minuts. Remember lots patience, attention and love. 




Varm fløden i en lille gryde. Knus safran trådene og tilsæt dem til fløden. 
Når mælken er reduceret til mindre end det halve eller grøden ser sådan ud som på billedet tyk og cremet men stædigvæk let flydende, tilsæt den varme fløde til gryden og forsæt med jævnligt omrøring ind til grøden er lige så tyk som inden vi til satte fløden i. 
Afkøl safran kheer let og hæld den op i servering skåle/skål og stil i kølskabet til afkøling natten over. 

Heat the cream in alittle pot. Crush the saffron and add it to the cream,
When the rice pudding looks like this creamy and thick but still a bit fluid add the heated cream to the rice pudding and keep stirring until the kheer has the same thickness as before adding the cream.
Cool the kheer a bit and pour into to serving glasses/ serving bowl. Place in the fridge overnight.  




http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2015/12/zafrani-kheer-risengrd-med-safran.html

Safran kheer skal nydes næsten iskoldt, drys hakket pistacie og let knust safran tråde oven på.

I like kheer almost ice cold,  garnish with finelly chopped pistacios and lightly crushed saffron treads. 



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2015/12/zafrani-kheer-risengrd-med-safran.html

 A late Eid Milad -UL- Nabi Mubarik til alle muslimer og forsat god jul til alle der fejre jul. 

 En forsinket Eid Milad - UL - Nabi Mubarik to all muslim in the world and Happy Holidays to all celebrating.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar