lørdag den 13. december 2014

Lucia brød / Lucia bread

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/12/lucia-brd-lucia-bread.html


Det er første gang jeg bager Lucia brød eller boller eller som  lussekatter som de også hedder på svensk.  Af udseende blev de ikke som jeg ville have dem men de smagte så godt. Dejligt lækker luftig  med safran og kardemomme smag.  Opskriften er fra Arla. Jeg søgte meget på nettet og alle opskrifter  er næsten ens, jeg har bare brugt  græsk yoghurt istedet for kvark og så har jeg tilsat lidt kardemomme.


This is the first time I made Lucia bread or Luica buns. Lussekatters as they are called in sweedsih are classic sweedish saffron buns made for  celebrating Lucia Day, a celbration light. In scandianvia the Lucia day celebrate the end of dark long nights as in th 14 century 13 decmber was the shortest day of the year in the Jullian calender.  Here you can read more about  Luica day.

Even though my Lucia buns did´nt get the look I wanted , they tasted so good, fluffy with saffron and cardemome taste. The recipe I have from Arla, I googled  and all the recipe I found for Luica bread are similer. I have used thick yoghurt instead for quark and added  a bit cardemomme. 


Ingredienser / Ingredients 
15 stk    /  15 buns

1,5 dl mælk / 1,5 dl milk
1,2 dl sukker  / 1, 2 dl sugar
1 lille æg /  1 small egg
125 gr græsk yoghurt / 125 greeK yoghurt
1/4 tsk salt  / 1/4 salt
25 gr gær / 25 gr yeast
75 gr smør / 75 gr butter
530 gr mel / 530 gr flour
0,5 gr  kust safran / 0,5 gr  crushed saffron
½ tsk stødt kardemomme / ½ tsp grinded cardemomme seeds

1 æg til pensling / 1 egg for egg wash
rosiner / raisins 




1. Smelt smør i en en lille gryde, tilsæt mælk og varm mælken til håndvarm.
1.  Melt the butter in a little pot, add milk and heat until luke warm.



2.  Hæld mælke blandningen over smuldret gær i en stor skål. Rør rundt til gær er opløst.
3.  Tilsæt knust safran, kardemomme, sukker, salt , æg og yoghurt og bland godt.

2.  Pour the milk over crumbeled yeast in a big pot, Stirr until the yeast is dissolved.
3. Add crushed saffron, cardemomme, suger, salt, egg and yoghurt and mix well.




 4. Bland lidt mel ad gangen og saml dejen. Ælt dejen let indtil den er smildigt og glat.. Hvis dejen klister, tilsæt lidt mere mel.   
5. Dæk skålen med en hviske stykke og stil den til hævning ca  halv time.

4. Mix in a little flour at a time,  knead the dought until smooth. Add  more flour if needed.
5. Cover the pot with a kitchen towel and let the dough rest half hour or so until risen in doubble size.



7.  Ælt dejen på en let melet overflade, del i  dejenlige 15 dele.
7.  Knead the dough and devide in to equal 15 parts,



8. Man kan lave lucia brød som almindelig boller eller  " s" formet boller.  Rul ud til en lang tynd 
reb form.

8. You can make regular round buns or "S" shaped buns.  One at a time take a piece and roll out to a thin long sauge.


9.  Lav en "S" form.
9.  Make an "S" shape


http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/12/lucia-brd-lucia-bread.html

10.  Rul enderne på "S" sammen lidt tæt som vist på billedet. Stil på bage plade på bagepapir. Press en rosin eller to i enderne.
11.  Efterhæv ca 15 minutter tildækket.  Pensles med pisket æg og bages i 225 grader forvarmet ca 6- 8 minutter, 

10. Roll the ends of "S" tight together as showen in the picture. Place the 15 Lucia breads on baking sheet. Press a raisin or two in the ends.
11.  Cover with kitchen towel and let them rest 15 minuts. Then brush them wiht whipped egg and bake for 6-8 minuts in 225  degree Celcious.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/12/lucia-brd-lucia-bread.html

Så godt med en varm kop te, måske med lidt smør. God weekend :)

Så good with a hot cup of tea, maybe with alittle butter on the Lucia breads. Happy weekend :) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar