Duften fra disse saftige grønsager boller flyver rundt i mit køkken stædigvæk. De er så fulde af smag og nemme at lave. Opskriften fandt jeg for nogle år tilbage på en mel pakke :) jeg har kun ændret lidt på den. Det bedste ved disse er, at man kan lave dem på to måder, langstids hævede eller almindelig hævede og man kan bruge mange slags grønsager; spinat, rødbeder, gulerrødder eller peberfrugt som jeg har brugt idag.
My kitchen is still filled with the scent of these fresh baked veggie buns. They are so ful of taste and easy to make. I found this recepie some years ago on the back side of a flour package :) and I have only made a few changes. Two of the best thing with these are, that you can make them either long time leavened or regular way and you can use any vegetable you like; spinach, beets, carrots or bell pepper as I have used today.
Langtidshævede grønssags boller/Longtime leavened veggie buns
Ingredeienser/ Ingredients
350 gr grahamsmel/ 350 gr grahamsflour
600 gr hvedemel/ 600 gr all porpose flour
½ tsk salt/ ½ tsp salt
600 ml kærnemælk/ 600 ml buttermilk
25 gr gær/ 25 gr yeast
300 gr meget fint hakket peberfrugt/ 300 gr very finelly chopped bell pepper.
2 spsk olie/ 2 tbs oil
1 spsk honning/ 1 tbs honey
evt ½ tsk knust spidskommen frø/ ½ tsp crushed cumin seeds, optional
Drys/ Topping
1 tsk spidskommen frø / 1 tsp cumin seeds
Dejen.
Gær opløses i kærnemælk ( stuetemperatur) i en stor skål. Tilsæt resten af ingredienser og saml til en blød dej. Dejen skal være lidt klisteret. Dejen tages ud på et melet bord og æltes. Kom evt. lidt mel påhænderen det gør det nemmere at ælte den klisteret dej. Smør en ren skål med lidt olie, kom dejen i og dæk med plast folie og lad den hæve natten over i køleskabet.
The dough.
In a big bowl dissolve the yeast with the buttermilk (room temperture). Add rest of the ingredients and make a soft dough. The dough should be a bit sticky. Take the dough out on a floured surface and knead. Also applying some flour on your hands will make it easy kneading the sticky dough. Place the dough in a clean oiled bowl, cover with plastic foil and keep in refrigerator overnight.
Næste morgen, tag dejen ud igen på et let melet bord. Ælt forsigtig og del dejen i 15 morgenmads boller eller tolv sandwich boller. Jeg kom lidt olie på mine hænder.
Next morning take the dough out on a lightly floured surface and knead. Make 15 breakfast buns or 12 sandwich buns.I applied little oil on my hands to make the buns.
Forvarm ovn til 220 gr. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir. Dæk med hviskestykke og lad dem hvile 15-20 min. Drys med spidskommen. Jeg har ikke penslet bollerne, men hvis man har lyst kan man pensle med sammenpisket æg. Bag dem ca. 20 minutter og køl dem på et rist bagefter.
Preheat the oven to 220 degree Celcius. Place them on a baking sheet and cover op with a kitchen towel. Let them rest 15-20 minuts. I didnt brush them, but if you like you can give them a egg wash before sprinkling with cumin seeds. Bake them 20 minuts and cool them a rack afterwards.
Almindelige bagte boller/ regulary baked veggie buns
In stead of 25 gr yeast use 50 gr yeast. Make the dough same way and let it rest an hour in order to leaven. Make the buns and also let them rest 15 minuts covered with a kitchen towel. Bake them as above.
Nyd dem som morgenmad med en lækker ost og en glas frisk juice mums! Eller som sandwich boller til forkost med en lækker fyld.
Enjoy them for breakfast with some delicious cheese and a glass of fresh made juice! Yummy! Or have them for lunch as sandwich with delicious filling of your choise.
Glædelig bagning.................
Have a nice baking...........
This sounds great for my vegetarian friends when they come over for dinner.
SvarSletThey are very good also for lunch , for sandwiches.
Slet