fredag den 14. februar 2025

Crispy Keema & Channe Samosa / Crispy kikærte & hakkekød samosa / Crispy chickpea & minced meat samosa



Scroll down for english translation

Crispy Channe  & Keema samosa

Som jeg har skrevet før, kommer samosa kommer i mange former, typer og smag. Dagens samosa har to salgs lækker fyld. Den ene Keema & Channe samosa er inspireret af min mors fyld til hendes butterdej samos. I den anden har jeg tilsat feta, men man kan evt tilføje kogte kartofler. 

De her samosa er fryse egnet i nogle uger. Jeg har frosset nogle stykker ned til sener brug i Ramadan. Jeg lægger samosaerne i en lag på en plade, som placeres i fryseren. Når de er faste og næsten frosset, kommer jeg dem i frysepose med bage papir imellem.  Ved brug tages de ud lidt før stegenig, optøs i rum temperatur med køkken klæde over.

Tomat og løg Yoghurt Chutney
Denne lækker chutney, min egen opskrift, plejede jeg at meget før i tiden. Den går sammen med alt.

3 dl. natural yoghurt.
1 bundt frisk mynt 
salt eftersmag.
1 tsk rød chilipulver.
3 stk frisk grøn chili eller efter smag.
1 mellemstore løg
½ store tomat
½ peberfrugt
 alt grønt blendes fint, blandes sammen med yoghurten og krydderierne.

Samosa

Dej  (12 små + 6 store)
450 gr mel
1 tsk salt
3 spsk af  smeltet ghee/smør, dvs måles efter smørret eller ghee er smeltet. 
vand

Bland salt og mel sammen, kom det afkølet smeltet smør eller ghee, smuldrer med fingrene lige som til scones. Tilsæt vand lidt ad gange og ælt til en let fast dej. Lad dejen hvile ca ½ time dække 

TIps til fyldet  hvis man gerne vil lave kun en slags fyld, kan man tilføje 2 kogte kartofler til fyld nr 1 eller tilføje 150 gr feta ost. Tilsæt også lidt ekstra frisk koriander.

Fyld 1
400 gr hakkekød (lam eller kalvekød)
1 mellem store løg, fint hakket 
3 spsk olie
1 tomat, fint hakket
1 tsk ingefær puré
1 tsk hvidløg puré
1 tsk rød chilli pulver /eller efter smag
1 tsk salt eller efter smag
1 tsk spidskommen pulver
240 gr kogte kikærter
3-4 friske grønne chilli/eller efter smag, fint skåret

½ bundt frisk koriander blade 

Olie til friture stegning og en dyb gryde

- Varm olien i en gryde, steg løgene sammen med alle krydderierne undtagen de friske chili, steg nogle få minutter. Tilsæt hakkekødet og tomaterne. Brun hakkekødet indtil stegt  

- Tilsæt de kogte kikærter og frisk skåret grønne chili og steg  3-4 minutter.  Læg fyldet til afkøling. 

-  Fint hak de friske koriander blade, lige og bland dem i fyldet.

Fyld 2
resten af fyld 1 
150 gr feta ost  /kogte kartofler, skæres i små tern eller skiver
ca 4 spsk frisk hakket koriander.

Der vil være noget fyld tilbage, hvis I laver ca 12 små samosa. Feta ost skæres i små tern og blandes sammen med rest fyldet og frisk hakket koriander blade. Hvis I har valgt kartofler i stedet for feta ost, skæres de også også i små tern og blandes i.


Udrulning
Del dejen i 12 små boller og 6 lidt større boller.

De små rulles ud til en flad cirkel, jeg har brugt en cutter til at "trykke" en pæn cirkel ud. 
Læg 1½ spsk af fyldet på til de små og til de stores lægges 2 store spsk på.

Pensle kanter let med vand og luk sammen til en "halvmåne".
Tryk kanter samen enten med en gaffel eller bare fingerene. Jeg har lavet lukning på to måder. 
1.  Efter have trykket kanter sammen, har jeg ruller kanten ind, så samosa fik en lille tyk kant.


2. Med snoninger/små folder, kræver lidt øvelse, i hvert fald for mig. Start fra yderkanten, tag af kan lidt af kanten bagfra, det man kan tage med en finger bage fra og press det ned foran, sådan fortsættes hele vejen rundt. 

De store rulles ud til en ovalt cirkel, ca 17 cm lang og foldes sammen fra den lange side til en let buttede halvmåne, husk 2 store spise ske fyld til de store  
 

 

Steg 3-4 samosa ad gangen i varm olie indtil gyldne og sprøde. 



Nyd dem med den lækker chutney. 


 Crispy chickpea & minced meat samosa




English

As I've written before, samosas comes in many shapes, types and flavors. Today's samosa has two very delicious fillings. The one Keema & Channe samosa is inspired by my mother's recipe. She makes this delicious filling often for puff pastry samosas. In the second one I have added feta, you can also add boiled potatoes instead of feta.

These samosas are suitable for freezing for a few weeks. I have frozen the small ones for later use in Ramadan. I freeze them by placing the samosas in one layer on a plate which is placed in the freezer. When they are firm and almost frozen, I take them out  put them in a freezer bag with baking paper in between. 
When using, take them out a little before frying, thaw at room temperature with a kitchen towel over them.



Tomato and Onion Yogurt Chutney
This delicious chutney, my own recipe, I used to make a lot in the past. It goes with everything even chips.

3 dl. natural yogurt. 
1 bundle of fresh mint 
salt aftertaste. 
1 teaspoon red chili powder. 
3 fresh green chillies or to taste. 
1 medium onion 
½ large tomato 
½ bell pepper 

 all greens are finely blended, mixed together with the yoghurt and the spices.

The samosa

Dough (12 small + 6 large samosa)
450 g flour
1 teaspoon of salt 
2 ½ tablespoons of melted ghee/butter, i.e. measured after the butter or ghee has melted. 
water 

Mix salt and flour together, add the cooled melted butter or ghee, crumble with your fingers just like for scones. Add water a little at a time and knead to a slightly firm dough. Let the dough rest for about ½ hour, covered 

TIPS for the filling If you want to make only one filling, you can add 2 boiled potatoes to the filling 1 or add 150 g feta cheese. Add some extra fresh coriander as well. 

 Filling 1 : Keema & Channe filling
 400 g minced meat 
1 medium large onion, finely chopped 
3 tbsp oil 
1 tomato, finely chopped 
1 teaspoon ginger puree 
1 teaspoon garlic puree 
1 tsp red chilli powder / or to taste 1 tsp salt or to taste
1 tsp cumin powder 
240 g boiled chickpeas 
3-4 fresh green chillies/or to taste, finely chopped 
½ bunch of fresh coriander leaves 

Oil for deep frying and a deep pan


- Heat the oil in a pan, fry the onions together with all the spices except the fresh chillies, fry for a few minutes. 
Add the minced meat and tomatoes. Brown the minced meat until cooked 

- Add the boiled chickpeas and freshly cut green chillies and fry for 3-4 minutes. 
Leave the filling to cool. 

 - Finely chop the fresh coriander leaves and mix them into the filling. 

Filling 2 
the rest of the filling 1 
150 gr feta cheese / boiled potatoes, 
about 4 tablespoons of fresh chopped coriander. 

There will be some filling left if you make about 12 small samosas. Feta cheese is cut into small cubes and mixed together with the remaining filling and freshly chopped coriander leaves. If you have chosen potatoes instead of feta cheese, also cut them into small cubes and mix in.

Rollout 
Divide the dough into 12 small balls and 6 slightly larger balls. 
Check the step by steå pic in the danish section above.

- The small ones are rolled out into a flat circle, I used a cutter to "press" a nice circle out. Add 1½ tablespoons of the filling to the small ones.
- The large ones are rolled out into an oblong circle. Add 2 large tablespoons to the large ones, lightly brush the edges with water and close together to form a "half moon". The large ones you fold from"thenlongest side"

- Press edges together either with a fork or just your finger. I have done closure in two ways.
 - 1. After pressing the edges together, I rolled the edge in so that the samosa had a small thick edge 
- 2. With twists/small folds, takes some practice, at least for me. Start from the outer edge, pich/fold the edge , what you can take with a finger from the back and press it down in front, continue like this all the way around. 

Fry 3-4 samosas at a time in hot oil until golden and crispy. 



 Enjoy them with the delicious chutney.




.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar