søndag den 17. marts 2024

Chaat Masala


https://cupcakeluvs.blogspot.com/2024/03/chaat-masala.html

Scroll down for english translation

Ramadan Mubarik, må det blevet en velsignet måned også til alle ikke muslimer. Særlige tanker og bønner går til befolkningen i Gaza, må deres lidelser snart ende og Palæstina blive frit.  Tanker og bønner til alle undertrykte og lidende i hele verden. 

Hvad er Chaat Masala?

Chaat Masala er en  en sur, sød, aromatisk og til tider også lidt spicy krydderi blanding.   Den bruges til overvejende i forskellige chaats eller dehi barey. Se længere ned for forskellige chaat.

 Følgende er mine opskrifter på forskellige Chaat Masala opskrifter, mængden på de forskellige ingredienser kan variere fra gang til gang eller efter smag. Jeg tilsætter salt først til retten.

 Det er ikke absolut nødvendig at riste pulver/stødte krydderier, men jeg synes at det giver en mere smag

Den nemme (1 portion)
2 tsk tørrede mango pulver
1 tsk  groft stødt spidskommen
1 tsk rød chili pulver
1 tsk garam masala
salt efter smag
½ tsk sort peber

Alt blandes sammen.

Semi -Hjemmelavet chaat masala/Dehi Barey Masala
Den her er min favorit og den jeg har lavet og brugt gennem mange år, 
Man kan hos grønthandlerne købe forskellige chaat masala blandinger, jeg  pepper dem op med  mine egen krydderier. Den  her er særdeles velegnet til Dehi Barey

- 1 pose købt chaat masala 100 gr (jeg bruger Laziza chaat Masala)
- 3 -4 spsk chili flakes
- 2 spsk rød chili pulver
- 50 gr ristet spidskommen frø , groft knust ( frøene ristet på mellemvarm på en pande nogle 2-3 minuter )
- 1 spsk garam masala

- chili flakes, chili pulver, garam masala, ristet på mellem varme på en pande. Alt blandes sammen og afkøles, puttes i en tæt beholder.

Hjemmelavet Chaat masala 
Chaat masala indeholder mange ingredienser, feks sonth som er tørrede ingefær, det har jeg aldrig brugt. Min forslag til helt hjemmelavet chaat masala er følgende :
- 3-4 spsk chili flakes
-  1-2 spsk rød chili pulver
- 50 gr ristet spidskommen frø , groft knust ( frøene ristet på mellemvarm på en pande nogle 2-3 minuter (til fruit chaat kan man komme mindre spids kommen i )
- 1 spsk garam masala
- 1 tsk sort peber stødt fint
- ½ tsk pink salt , kala namak
- 1 spsk amchoor
-½ tsk stødt ajwain

- chili flakes, chili pulver, garam masala, sort peber ristet på mellem varme på en pande. Alt blandes sammen og afkøles, puttes i en tæt beholder.

Den eksperimentelle Fruit Chaat Masala
Så har jeg eksperimenteret med en særskilt Chaat masala til frugt chaats, jeg tilsatte lidt sukker inspireret af en kære veninde og prøvede lidt flere aromatisk krydderier og tænker at jeg ender med følgende:

- 1 pose købt chaat masala 100 gr (jeg bruger Laziza chaat Masala)
- 2 spsk rød chili pulver
- 50 gr ristet spidskommen frø , groft knust ( frøene ristet på mellemvarm på en pande nogle 2-3 minuter (til fruit chaat kan man komme mindre spids kommen i )
- 1 spsk garam masala
- 1 spsk sukker
- 1 -1 ½ tsk stødt fennikel frø
- chili flakes, chili pulver, garam masala, fennikelfrø og sukker ristet på mellem varme på en pande. Alt blandes sammen og afkøles, puttes i en tæt beholder.

Scrolle ned ad for se inspiration/opskrifter til de forskellige chaat i min samling
 









Ramadan Mubarik, may it be a blessed month also for all non-Muslims. Special thoughts and prayers go out to the people of Gaza, may their suffering soon end and Palestine be free. Thoughts and prayers to all oppressed and suffering throughout the world.


What is Chaat Masala?
 Chaat Masala is a sour, sweet, aromatic and sometimes also slightly spicy spice blend. It is predominantly used in various chaats or dehi barey. See further down for different type of chaat. 

The following are my recipes for different Chaat Masala recipes, the amount of the different ingredients may vary from time to time or according to taste. I add salt to the dish first.

The easy one 
(1 portion) 
1 tsp dried mango powder 
1 tsp coarsely ground cumin 1
 1 tsp red chili powder
 1 tsp garam masala 
salt to taste 
½ tsp black pepper 

Everything is mixed together. 

Semi -Homemade  Chaat Masala /Dehi BareyMasala
This one is my favorite blend and the one I have made and used for many years. You can buy different chaat masala mixes at the greengrocers, I spice them up with my own spices. This one is very suitable for Dehi Barey
 
- 1 store bought chaat masala 100 gr (I use Laziza chaat masala) 
- 3-4 t bl spoons chili flakes 
- 2 tablespoons red chili powder 
- 50 g roasted cumin seeds, coarsely crushed (the seeds are roasted on medium heat in a pan for 2-3 minutes 
- 1 tablespoon garam masala 

- chili flakes, chili powder, garam masala, roasted on medium heat in a pan. Mix everything together and cool, put in a airtight container.

Homemade Chaat masala
 Chaat masala contains many ingredients, like sonth which is dried ginger and astofida, I have never used that.  My suggestion homemade chaat masala is the following: 
-  3-4 tbs chili flakes 
-  1-2 tablespoons red chili powder 
- 50 g roasted cumin seeds, coarsely crushed  
- 1 tablespoon garam masala 
- 1 teaspoon finely ground black pepper 
- ½ teaspoon pink salt, kala namak 
- 1 tbsp amchoor 
-½ tsp ground ajwain 

 - chili flakes, chili powder, garam masala, black pepper roasted on medium heat in a pan. Mix everything together and cool, put in a tight container.  

The experimental Fruit Chaat Masala 
I experimented with a separate Chaat masala for fruit chaats, I added a little sugar inspired by a dear friend and tried a little more aromatic spices and think I will end up with the following: '

- 1 bag bought chaat masala 100 gr (I use Laziza chaat masala) 
- 2 tablespoons red chili powder 
- 50 g roasted cumin seeds, coarsely crushed 
- 1 tablespoon garam masala 
- 1 tablespoon of sugar 
- 1 -1 ½ teaspoons ground fennel seeds 

- chilli flakes, chilli powder, garam masala, fennel seeds and sugar roasted on medium heat in a pan. Mix everything together and cool, put in a tight container.

 Scroll down to see inspiration/recipes for the various chaat in my collection

mandag den 1. januar 2024

Spicy spinach and potato scrambled eggs / Spicy spinat og kartoffel røræg

 



https://cupcakeluvs.blogspot.com/2024/01/spicy-spinach-and-potato-scrambled-eggs.html

 

Scroll down for english version


Lækker morgenmad : Egentligt havde jeg planlagt at lave en palæstinensk morgenmad sammen med palæstinensk brød, de her taskeformet sesam brød og masser af tilbehør. Da jeg desværre ikke havde alle ingredienser er det blevet en palæstinensk - pakistansk morgenmad. Pakistanske røræg, palæstinensk brød og mm. Det er vegetarisk, man kan erstatte kartoflerne med kogt kylling i røræggene.





Ka´ak, sesam brød: de her taske formet sesam brød er meget lækker, blød indvendig og med en "lille bid" udenpå. Opskriften jeg har brugt er fra kogebogen "Palestine on a Plate" af Joudie Kalla. Jeg har tænkt på at lave disse brød i et stykke tid, jeg ville lave på eller efter den korteste dag på året. For at symbolisere at der er lys efter mørket. Det er mit håb og mine bønner for Palæstina. Brødene er også særdeles velegnet til  sandwich brød også. #freePalestine #slutfolkedrab. Må det nye år bringe godt helbred og gode nyheder, Godt nytår.




Labneh Korat: blød ost, lavet af drænet yoghurt og formet som bolde. Opskrift her: https://cupcakeluvs.blogspot.com/2012/05/yoghurt-bolde-yoghurt-balls.html

Jeg kom dem i palæstinensk oliven olie til at dybe brødet i, så godt. 

Tomat og mynte salat :  300 gr cherry tomater, skåret i halv, lidt stødt sort peber, salt, lidt oliven oile og 2 spsk frisk skåret mynde blandes sammen. 




Aloo - Saag Khagina (spinat og kartoffel røræg), til ca. 3. personer.

5 æg

1 spsk mælk

1 mellemstor løg, fint hakket

1 stor tomat, fint hakket

150 g frisk spinat blade, jeg brugte hele bladet

1 stor kartoffel (kogt eller stegt ) , skåret ii små skiver, man kan også bruge friske kartoffel, se tips

3 spsk raps eller oliven olie

frisk chili, hakket efter smag (kan udelades)

2 tsk salt, eller efter smag

½ tsk gurkemeje

1 tsk chili pulver

2 tsk stødt korianderfrø

tip: hvis man bruger frisk kartoffel, så skære den i små tynde skiver og steg den længere inden tomater og spinat sættes.

- I en stor pande varm olien let, steg løgene til de er bløde og transparente. Hvis man brug frisk kartoffel, så kommes det i nu og steges til de er næsten færdig stegt før tomaterne kommes i. Følg resten at trinene.

 - Kom tomaterne i sammen med alle krydderierne og steg nogle få minutter, kom spinat bladene i og stege få minutter. Hvis man bruger kogt eller stegt kartoffel, så er det her det skal tilsættes, steg 1 minut.

- i en skål pisk æggene sammen med en spsk mælk indtil det er godt pisket og luftigt. Kom æggene i panden med grønsagerne og rør rundt, indtil æggene er færdigt. 




English translation

Delicious breakfast: Actually, this was supposed to be a palestinian breakfast  with palestinian bread, the bag-shaped sesame breads with lots of other palestinian breakfast items.  But as I unfortunately did not have all the ingredients, it has become a palestinian - pakistani breakfast. Pakistani scrambled eggs, Palestinian bread and etc. This is all vegetarian, you can add boiled and shredded chicken to the scrambled eggs instead of potatoes. 





Ka´ak, sesame bread: these bag-shaped sesame breads are very delicious, soft inside and with a "little bite" on the outside. The recipe I used is from the cookbook "Palestine on a Plate" by Joudie Kalla. I have been thinking of making these bread for a while, I wanted to make them on or after the shortest day in the year. A little gesture to symbolize that there is light after darkness and ease after pain. Thats my hope and prayers for Palestine.  #freepalestine #endgenocide 
May the new year bring good helth and good news, Happy new year.






Labneh Korat: soft cheese, made from drained yogurt and shaped into balls. Recipe here: https://cupcakeluvs.blogspot.com/2012/05/yoghurt-bolde-yoghurt-balls.html 
 I placed them in palestinian olive oil to dip the bread in, so good. 

Tomato and mint salad: mix 300 g cherry tomatoes, cut in half, a little ground black pepper, salt, a little olive oil and 2 tablespoons of freshly cut mint. Mix everting togeth




Aloo - Saag Khagina (spinach and potato scrambled eggs), for approx. 3 persons.

5 eggs 
1 tablespoon of milk 
1 medium onion, finely chopped 
1 large tomato, finely chopped 
150 g fresh spinach leaves, I used the whole baby spinach leaves. 
1 large potato (boiled or fried), cut into small slices. You can also use fresh, see tips 
3 tablespoons rapeseed or olive oil 
fresh chili, chopped  (can be left out) 
2 teaspoons salt, or to taste 
½ tsp turmeric 
1 teaspoon chili powder 
2 tsp ground coriander seeds 

tip: if you use fresh potato, cut it into thin slices and cook them with onions it longer before adding the tomatoes and spinach. 

- In a large pan, heat the oil slightly, fry the onions until they are soft and transparent. If you use fresh potatoes, add them in now and fry them until they are almost cooked before adding the tomatoes. Follow the rest of the steps. 

- Add the tomatoes together with all the spices and cook for a few minutes, add the spinach leaves and fry for a few minutes. If you use boiled or fried potato, then this is where they should be added, fry for 1 minute. 

- in a bowl, beat the eggs together with a tablespoon of milk until well beaten and fluffy. Add the eggs to the pan with the vegetables and stir until the eggs are done.