torsdag den 29. maj 2025

Tamater gosht ( lammekød tomat curry ) / lamb curry



(Scroll down for english translation)

Tamater gosht er lækker med pratha til brunch eller med roti til aftensmad, især nu hvor Eid er på vej. Jeg har brugt lamme koteletter, andet kød udskæringer kan også bruges.

Kødet bliver lavet i eget og tomat saft, man får en lidt syrligt og frisk smag fra tomaterne.


Tilbehør
Roti/ pratha
Anaradana chutney

Ingredienser
1 kg lammekotletter
500 gr tomater
2 mellem store løg
2 x 2 spsk mad olie
1 tsk hvidløg puré
1 tsk ingefære puré
1/2 tsk gurkemeje
1 tsk rød chili pulver
1 tsk salt eller efter smag
1 tsk spidskommen pulver
1 tsk koriander frø pulver
1/2 tsk × 2 garam masala
1/2 tsk kasuri methi ( kan undlades)
frisk mynte (kan undlades)

- skære tomaterne i små tern og læg til side.

-skære løgene meget fint eller blend dem i blenderen. Kom dem i en gryde med lidt vand, lad dem simrer få minutter til de er blød og gennemsigtig.

- når vandet er fordampet, tilsæt 2 spsk olie, ingefære puré, hvidløgs pure', salt, chili pulver, gurkemeje og steg 4- minutter på høj varme under omrøring.

- tilsæt koteletterne og steg få minutter for give dem lidt farve.

- gem 1/4 del af de skåret tomaterne, resten tilsættes til gryden, steg nogle få minutter på mellem varme.

- når tomaterne begynder at afgive saft, tilsæt 50 ml vand kogt vand. Efter få minutter, skrue ned for varmen. Lad kødet simrer under låg ca 20 minutter. Rører engang imellem i gryden.

- når væsken er næsten kogt ind , skrue op til høj varme og tilsæt de sidste 2 spsk olie, spidskommen pulver og koriander frø pulver. Steg under omrøring til olien begynder at udskilles, tilsæt resten af tomaterne under stegning.

- hvis man gerne vil have en sovset curry, kan man komme tilsætte lidt kogt vand og give det hele en lille opkog.

tilsæt garam masala og knust kasuri methi. Tag gryden af varmen

- drys fint skåret mynte ved servering. Nyd med pratha eller roti og anardana chutney.

Anardana Chutney
3 dl natural yoghurt blandes med 2 spsk anardana pulver (tørrede granatæble pulver), salt og chili pulver efter smag. 



ENGLISH

Tamater gosht is delicious with pratha for brunch or with roti for dinner. Especially now that Eid is on its way. I have used lamb chops, other cuts of meat can also be used. The meat is cooked in its own juice with tomatoes, a slightly tart and fresh taste is achieved this way. 

Condiments
Roti/ pratha 
Anaradana chutney 

Ingredients 
1 kg lamb chops 
500 gr tomatoes 
2 medium size onions 
2 x 2 tbsp cooking oil 
1 tsp garlic puree 
1tsp ginger puree 
1/2 tsp turmeric 
1 tsp red chili powder 
1 tsp salt or to taste 
1 tsp cumin powder 
1 tsp coriander seed powder 
1/2 tsp × 2 garam masala 
1/2 tsp kasuri methi (optional)

fresh mint (optional)

- cut the tomatoes into small cubes and set aside. 

-cut the onions very finely or blend them in the blender. Put them in a pot with a little water, let them simmer for a few minutes until they are soft and transparent. 

 - when the water has evaporated, add 2 tablespoons of oil, ginger puree, garlic puree, salt, chili powder, turmeric and fry for 4 minutes on high heat while stirring. 

 - add the cutlets and fry for a few minutes to give them some color. 

 - save 1/4 of the sliced ​​tomatoes, add the rest to the pot, fry for a few minutes on medium heat. 

 - when the tomatoes start to release juice, add 50 ml of boiled water. After a few minutes, turn down the heat. Let the meat simmer under the lid for about 20 minutes. Stir the pot occasionally. 

 - when the liquid is almost cooked, turn up the heat to high and add the last 2 tablespoons of oil, cumin powder and coriander seed powder. Fry while stirring until the oil starts to separate, add the rest of the tomatoes while frying.

 - if you want a sauce-like curry, you can add a little boiled water and bring everything to a boil. add garam masala and crushed kasuri methi. Remove the pan from the heat 

- sprinkle finely chopped mint when serving. Enjoy with pratha or roti and anardana chutney.

Anardana Chutney 
3 dl natural yoghurt mixed with 2 tablespoons anardana powder (dried pomegranate powder), salt and chili powder to taste





Ingen kommentarer:

Send en kommentar