lørdag den 25. maj 2024

Menemen



 
https://cupcakeluvs.blogspot.com/2024/05/menemen.html


Scroll down for english text


Menemen

Vi har været i istanbul mange gange før, de andre år har jeg ikke været særligt opmærksom på menemen, men mest været optaget at smage de forskellige oste der blev serveret til morgenmaden. Menemen er en salgs tyrkisk røræg, shakshuka ligenende med tomater og nærmest en ret i sig selv.

Til vores hotel morgenmad denne gang kunne man vælge mellem diverse varme æg-retter. Jeg kunne godt lide denne lidt sovset æg-ret som man kunne svøbe op med et stykke af sin lækker brød.

Opskrift på menemen er inspireret er opskrift fra Rafikas KitchenJeg har lavet 2 slags, en med ost og en uden.


https://cupcakeluvs.blogspot.com/2024/05/menemen.html




Menemen
ingredienser
½ mellem store løg, fint hakket
1 tyrkisk chili / en kvart peberfrugt skåret fint
1½-2 mellem store tomat skrælles og skæres fint
1½ spsk smeltet smør/oliven olie. Jeg har brugt ghee
3 æg
½ tsp tomato paste
1 tsk salt 
½ tsk sort peber

Menemen med ost
ingredienser
½ mellem store løg, fint hakket
1 tyrkisk chili / en kvart peberfrugt skåret fint
1 tomat skrælles og skæres fint
2 spsk groft hakket mozzarella
1½ spsk smeltet smør/oliven olie. Jeg har brugt ghee
3 æg
1 tsk salt 
1 tsk pul biber (tyrkisk chili flakes, de er milde) /eller andet chili. Jeg havde ikke fået købt pul biber. Jeg brugt rød chiii pulver som jeg burger i min pakistanks madlavning og som er lidt stærker end pul biber


Varm smeltet smør op i en lille dyb pande på svag varme kom løgene og perfugterne i, Læg låg på 4-5 minutter, herefter kom de fint hakket tomater i  og igen dæk med låg ca 5 minutter, så tomaterne bliver bløde. mas tomaterne let med spatel eller elle en gryde ske. Tilsæt krydderierne og tomat pasten. Til menemen med ost er det også her osten tilsættes, røres lidt rundt. 
Pisk æggene let med gaffel og tilsæt det til panden. Jeg rørte bare let rundt engang og skruede let op for varme. Dæk med låg nogle få minutter indtil menemen er færdigt. Skla være lidt sovset og rør æg agtig.

Tilbehør
oliven, lidt forskellige tyrkiske oste, lækker brød, frugt, honning, tyrkisk yoghurt. Vi havde købt lidt oste med fra Istanbul, både fra Misri Bazar og lidt fra lufthavnen. Grønthandlerne her i centrum/Nørrebro har også forskellige tyrkiske oste. Vi er så privilegeret at vi har en tyrkisk grønthandler, der har et lille bageri med frisk bagte brød, blandt andet simit.

Velbekom . 




Menemen

We have been to Istanbul many times before, the other years I have not paid attention to the menemen but mostly been tasting the different cheeses that were served for breakfast. Menemen are kind of turkish scrambled eggs, something like shakshuka, almost a dish in itself. 
For our hotel breakfast this time, you could choose from various hot egg dishes. I liked this slightly sauced egg dish, which you could spoon up with a piece of your delicious bread. 

The recipe for the menemen is inspired by a recipe from Rafika's Kitchen. I have made 2 kind, one with cheese and one with out. 

Menemen
ingredients
 ½ medium large onion, finely chopped 
1 Turkish chili / or a quarter of bell pepper, finely chopped 
1½-2 medium-sized tomatoes, peeled and chopped finely
1½ tablespoons melted butter/olive oil. I have used ghee 
3 eggs 
½ tsp tomato paste 
1 teaspoon of salt 
 ½ tsp black pepper 

Menemen with cheese 
ingredients 
½ medium large onion, finely chopped 
1 Turkish chili pepper /  or a quarter of a  bell pepper, finely chopped 
1 tomato, peeled and finely chopped 
2 tablespoons coarsely chopped mozzarella 
1½ tablespoons melted butter/olive oil. I have used ghee 
3 eggs 
1 teaspoon of salt 
1 teaspoon pul biber (Turkish chili flakes, they are mild) / or other chili. I had not bought pul biber. I used red chili powder which I use in my Pakistani cooking and which is a little stronger than pul biber.


Heat melted butter in a small, deep pan on a low heat, add the onions and the pepper, put the lid on for 4-5 minutes, then add the finely chopped tomatoes and again cover with the lid for about 5 minutes, so that the tomatoes become soft. Mash the tomatoes lightly with a spatula. 
Add the spices and tomato paste. For the menemen with cheese, this is also where the cheese is added, stirred around a bit. Beat the eggs lightly with a fork and add to the pan. I just lightly stirred once and turned up the heat slightly. Cover with a lid for a few minutes until the menemen is done. Let it be a little sauced like  scrambled eggs. 

Condiments
olives, a few different Turkish cheeses, delicious bread, fruit, honey, Turkish yogurt. We had brought some cheese with us from Istanbul, both from Misri Bazar (spice bazar) and some from the airport. The greengrocers here in the center/Nørrebro also have various Turkish cheeses. We are so privileged that we have a Turkish greengrocer near by, who has a small bakery with freshly baked bread, including simit. 

Enjoy. 
https://cupcakeluvs.blogspot.com/2024/05/menemen.html