Scroll down for english translation
Daal Makhni er linse ret (daal) lavet med smør, deraf navnet. Udover olie eller ghee tilsætter man smør og "steger" daal. Endvidere tilsættes fløde for at gøre den endnu mere cremet. Jeg bruger yoghurt fordi jeg synes at fløden gør daalen for sød. Retten laves ofte med brune linser og røde bønner. Man kan bruge de linser man har lyst til, dog være opmærksom på forskellige linser har forskellige koge tid.
Tip: hvis man ikke har alle krydderier, kan man hos de pakistansk forretninger og grønthandler købe krydderi mix til Daal Makhni. Jeg har set flere pakker hos næsten alle grønthandler på Nørrebro til næsten ingen penge. Jeg har også købt og brugt sådan at jeg har erstattede alle de tørrede krydderier med ca 1- 1½ pakke.
Forslag til menu og tilbehør : serveres sammen kogte ris, roti eller naan. Tomat naan vil være rigtig lækker til.
Salat eller raita.
Achar (pickles)
ca 5 -6 personer
Ingredienser
400 gr grønne linser
2 mellem store løg, fint hakket/pureret
250 gr tomater
1 tsk tomat pasta
4 spsk mad olie
100 gr + 70 gr smør
3 spsk tyrkisk yoghurt eller 100 ml fløde
Krydderier
½ tsk hvidløgs puré
1 tsk ingefær puré
1 tsk salt / efter smag
½ tsk gurkemeje (haldi)
1 tsk rød chili pulver
1 tsk spidskommen pulver
1 tsk koriander frø pulver
½ tsk kanel pulver
Til tarka ( temperering)
ca 2- 3 spsk olie
hele tørrede rød chili
3-4 små laurbær blade
1 tsk garam masala
1. Vask og læg linserne i blød ca 15 minutter. Skyld og kog linserne ca 8 minutter. Linserne skal være kogt men stadigvæk være faste eller have lidt bid. Dræn linserne for vand og læg til side.
2. I en stor gryde steg fint hakket løg ca 4 minutter på mellemvarme i olie, tilsæt ingefær og hvidløgs puré, fint hakket tomater, tomat pasta og steg 5-6 minutter eller til løgene og tomaterne er et masse. Jeg afkølede min løg blanding lidt og blended det fint i en food processor.
3. Kog 400 ml vand i en kedel.
4. Kom løg og tomat blandingen tilbage i gryden. Tilsæt alle de tørrede krydderier i og steg få minutter. Tilsæt 100 gr smør i og kom linserne i når smør er smeltet. Steg forsigtig linserne få minutter. Tilsæt det 400 ml kogende vand. Lad linserne kog op og skrue ned for varmen.
5. Bland yoghurten op med 100 ml vand og kom det i linserne, mens der forsigtig røres rundt. Blev ved med at røre rundt, ind til yoghurten er godt blandet i. Tilsæt det resterende 50 mg smør. Lad daalen simmer under låg på svag varme. Daalen tages af når den har fået den ønsket konsistens.
Hvis man bruger fløde, så skal man ikke tilsætte 100 ml vand.
6. Til temperering varm olien i en lille pande på mellem varme, steg røde hele chili 1 minut, kom laurbær blade i og hæld det over den varme daal. Drys med garam masala. Nyd daalen varm med ris, roti eller naan.
English
Daal Makhni is a rich lentil dish cooked with butter. In addition to ghee or oil butter is added and to increase the cremness fresh cream is also used. I have used yogurt as for me the cream make the daal too sweet. Daal Makhni is often made with brown lentils and red beans but you can use any kind of lentils, just keep in mind that different lentils have different cooking time.
Tip: pakistani groccery stores sell spice mix for Daal Makhani. The ones I have bought contains 2 packetts of spice mix. You can omitt all the dry spices with this kind of spice mix.
Menu
Serve yur Daal Makhni with plain boiled rice, roti or naan. Tomato naan would be really scrumptious with this buttery daal.
Salad or raita
Achaar (pickles)
For 5 -6 persons
Ingredients for Daal Makhni
400 gr green lentils
2 medium size onions, finelly chopped or made to puree.
250 gr tomatoes, chopped finelly
1 tsp tomato paste
4 tbsp of cooking oil
100 gr + 70 gr butter
3 tbsp turkish yogurt or 100 ml fresh cream
Spices
1 tsp ginger paste
½ tsp garlic paste
1 tsp salt
1 tsp red chili powder
½ tsp turmeric powder
1 tsp cumin powder
1 tsp coriander seed powder
½ tsp cinnamon powder
For the tarka ( tempering)
2-3 tbs cooking oil
some whole red dried chili
3-4 bay leafs
1 tsp garam masala
1. Rinse and soak the daal in water for 15 minuts. Boil the daal 8 minuts
in a deep pot. The daal should be firm or have a little bite to it. Drain the water and put the lentils aside.
2. Heat the oil in large pot and cook the onions for 4 minuts on medium heat, add ginger garlic paste, tomatoes and tomato paste, cook for 5 -6 minuts more while stirring. The tomato and onion should be all one. I have cooled the onion and tomato mixture and blended it to a fine paste with a blender.
3. You will be needing 400 ml boiling water
4. Pour the onion toamto mixture back in the pot, on medium heat. Add the rest of the spices and cook while stirring for few minuts. Add 100 gr butter. When the butter melts, add the lentils and cook them few minuts while carefully stirring. Add the 400 ml boiling water and let the whole thing boil, and then decrease the heat.
5. Mix the yogurt with 100 ml water and add it to the lentils while carefully stirring, keep on stirring until the yoghurt mixture is well mixed in and heated. Add the rest of the butter, mix in and let the daal simmer on low heat under lid, until it is thick and creamy.
6. For the tarka, heat the oil in a little pan om medium heat. Fry the dried whole chili 1 minut, add the bay leafs and fry ½ -1 minuts and pour the mixture over the hot daal. sprinkle with garam masala. enjoy the daal hot with roti, naan or rice.
Ser så lækkert ud. Den glæder jeg mig til at prøve. :-)
SvarSletMange hilsner
Niklas Roar
This recipe looks so warm and comforting! I love all of these delicious spices and we love lentils!
SvarSletThe spices sound wonderful! Thanks for sharing this lovely recipe with us.
SvarSlet