Æbleskiver/ Aebleskiver
Scroll down for english text.
Jeg er så glad, der er første gang jeg har lavet æbleskiver, helt fra bunden. Igår gik jeg på jagt efter en æbleskivepande efter have droppet ideen om at købe en æbleskivebager. Jeg fandt en på tilbud og der fulgte to opskrifter med.
Jeg vidst om æbleskiver at de i gamle dage blev bagt med en æble skive i. Jeg har googlet lidt om æbleskiver og været på Wikipedia. Helt tilbage omkring 1700 var æbleskive en skive æble dybt i dej og stegt i smør. Og idag kan man stadig på Als kan få stegte æble skiver lavet på denne måde.
I de runde æbleskiver kom man æble skive eller æblegrød/mos i eller rabarberkompot ifølge Frk. Jensens Kogebog. Læs her mere om æbleskiver: http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%86bleskiver
English:
I am so happy I made aebleskiver ofr the first time, all from the scratch. Normally I buy them from the store, freezed. Yesterday I bought an aebleskiver pan, and along the pan there came 2 recipes too, Already to get started.
But first if you dont know aebleskive is a danish bake, a specialty here in Denmark in the Christmas month. The danish words æble and skive means apple and slice. In the old days aebleskive was baked with a slice of apple in it. Back in 1700 slices of apple was turned in batter and fried in butter. This stil remains a dish on Als called fried æble skiver. Later on the round æbleskive was baked with either a slice of apple, apple sauce or rhubarb compote, occording to Frk. Jensens Kogbog, a famous danish cook book from 1901. You can read more here about aebleskiver: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86bleskiver.
Today aebleskiver are made from a pancake batter and do not normally contain apples. They are served with jam and powderd sugar.
Ingredienser / Ingredients
16- 18 stk / 16 -18 aebleskiver
125 gr mel, sigtet / 125 gr flour , sifted
25 gr sukker / 25 gr sugar
½ tsk natron / ½ tsp baking soda
75 gr smør, smeltet / 75 gr butter, melted
240 ml mælk / 240 ml milk
1/4 tsk stødt kardemomme / 1/4 tsp grinded cardemome seeds
1 æg / 1 egg
skal og saft fra en økologisk citron / juice and zest from an organic lemon.
Pisk mælk, mel, sukker, natron og kardemomme sammen. Pisk æg og smeltet smør sammen. Tilsæt det til dejen, tilsæt også citron saft og bland i citron skal.
Whip together milk, flour, sugar baking soda and cardemomme together. Whip together egg and the melted butter, add it to the batter. Whip in also lemon juice and zest.
Varm panden mellem varm ca, jeg smurte lidt olie i første gang. Fyld hullerne 3/4 del med dejen. Jeg fyldte lidt for meget i, tror jeg.
Heat the pan medium heat. I oiled the pan a bit. Fill in the indentions 3/4 with batter. I filled them to much, I think.
Når kanterne er bagt, vend forsigtig æbleskiverne. Jeg brugte en tandstik og ske til at vende dem rundt.
When the edges are set, turn the aebleskivers. I used a toothpick and a spoon to turn them around.
Vend dem rundt indtil de er lig gyldne på alle sider.
Keep turning them around until they are golden all the way around.
Ikke alle blev lig runde :) Nogle lignede ufo´er.
Not all became around, some of them looked like UFO´es :)
Men de smagte alle sammen godt :) med sylte tøj og flormelis
But they tasted all yum :) served with jam og powder sugar.
God fornøjelse .
Have fun making them.
I have to make them Misbah, my best friend bought me the pan, your pics are beautiful!
SvarSletthankyou for your sweet words. Yes do try them, it was so fun making them.
SletHejsa min skønne Misbah. Hvor ser dine æbleskiver lækre ud..
SvarSletNam nam..
Hej sabina :) hvor er det godt at høre fra dig. Mange tak søde. xx
SletHej Misbah!
SvarSletHar netop idag opdaget din skønne,inspirerende blog.
Jeg har læst den fra de nyeste indlæg til de ældre og er netop kommet til dit indlæg om æbleskiver og her kan jeg komme med et input om at få dem fint runde, Når de skal vendes første gang,skal du ikke vende dem helt rundt,men kun halvt,derefter vender du dem helt ( håber det giver mening)
Nu vil jeg læse videre her på bloggen,jeg har manglet den type opskrifter.Det er lige hvad jeg har søgt efter i årevis!
Hilsen
Annette