fredag den 26. december 2025

Safran & Kardemomme boller /Saffron & Cardamom Buns




For english translation scroll down.

Safran & Kardemomme boller
Hjemme hos os har det været en tradition de seneste par år at jeg bager safran boller omkring den 21 December. Denne her gang har jeg glædet mig ekstra fordi jeg havde en ny slags safran jeg skulle afprøve. Som jeg skrev sidst fik jeg foræret afghansk safran i gave fra min familie. I kan læse om safran her.

Safranet var svag i farven ifht til det iranske safran jeg har brugt, til gengæld var det meget stærk i duft og smag. Mit køkken duftede af safran hele dagen og mit tøj dufter stædigvæk. Jeg er blevet fan af det afghanske safran også.

Bolle opskriften er bygget på Lucia brød/ bolle opskriften.
 
Ingredienser, 10 - 12 boller
2 dl mælk
2 tsk stødt safran
8-10 kardemomme stødt/ 1 tsk kardemomme pulver.
1 æg
90 gr smør, smeltes og afkølet
125 gr tyrkisk yoghurt
85 gr sukker
530 gr mel
1/4 tsk salt
25 gr gær
1 æg pisket, til pensling.


Fremgangs måde
Jeg knuste min safran i en morter med ca 2 tsk af det målte sukker. Varm 50 ml af mælken og tilsæt det stødt safran. Lad det stå og trække dækket ca 1/2 time.

Smelt smøret i en gryde og afkøl det.

Bland salt og mel sammen.

Lun resten af mælken blandet med kardemomme og hæld det over smuldret gær i en skål, opløs gæret. Tilsæt sukker, afkølet smør, safran mælk og rør rundt let. Tilsæt det pisket æg også i . Tilsæt mel i og ælt til en blød dej. Tilsæt lidt mere mel i hvis dejen er alt for klisteret.

Kom dejen i et rent olie smurt skål, lad dejen stå tildækket til hæving et lunt sted, hæv indtil det er dobbelt. Mindst en time.

Forvarm ovn 225 grader, dæk en bageplade eller 2 med bagepapir.

Slå luften ud af dejen ved at ælte let. Del og trill til 10-12 boller alt efter hvor store I vil have dem.

Bag dem i ovn 10-12 minutter, de skal være let gyldne. Mens de bages pisk jeres æg til pensling.

Tag bollerne ud af ovn, med det samme mens de er på bageplade, pensel dem med ægget. Det er en tip jeg har lært af de svenske bager. Bolleren får meget mere glans og ægget brænder ikke på. Ægget bliver bagt i varmen fra bollerne. 
Byd jeres Safran og Kardemomme boller med eller uden smør, marmelade og med en stopper kop te.

Ønsker alle der fejrer forsat en god jul og alle os andre også en velsignet ferie. Fred over jorden, fred over profeten Jesus fødsel land, free Palestine og free alle de undertrykte.



Saffron & Cardamom Buns
At my place the past few years it has been a tradition that I bake saffron buns around December 21st. This time I was extra excited amid I had a new kind of saffron to try. As I wrote last time, I was given Afghan saffron as a gift from my family. You can read about saffron here. 

The saffron was a bit weak in color compared to the Iranian saffron I used, but it was very strong in fragrance and taste. My kitchen smelled of saffron all day and my clothes still are still fragrant. I have become a fan of Afghan saffron too. 

The bun recipe is based on the Lucia bread/bun recipe. 

Ingredients, 10 - 12 buns 
2 dl milk 
2 tsp grounded saffron 
8-10 cardamoms grounded/ 1 tsp cardamom powder. 
1 egg 
90 gr butter, melted and cooled 
125 gr Turkish yogurt
 85 gr sugar 
530 gr flour 
1/4 tsp salt 
25 gr yeast
1 small egg for egg wash.



Method 
I crushed my saffron in a mortar with about 2 teaspoons of the measured sugar. 

Heat 50 ml of the milk and add the ground saffron. Let it stand and infuse covered for about 1/2 hour.

Melt the butter in a saucepan and cool it. 

Mix salt and flour together. 

Heat the rest of the milk mixed with cardamom and pour it over the crumbled yeast in a bowl, dissolve the yeast. Add sugar, cooled butter, saffron milk and stir lightly. Add the beaten egg too. Add flour and knead to a soft dough. Add a little more flour if the dough is too sticky. 

Put the dough in a clean oiled bowl, let the dough rise covered in a warm place, rise until it has doubled in size. At least an hour. 

Preheat oven to 225 degrees, cover a baking sheet or 2 with baking paper. 

Knock the air out of the dough by kneading lightly. 

Divide and roll into 10-12 buns depending on how big you want them. 

Bake them in the oven for 10-12 minutes, they should be lightly golden. While they are baking, beat your egg. 

Take the buns out of the oven, immediately while they still are on the baking sheet, brush them with the egg. This is a tip I learned from the Swedish bakers. The bun gets much more shine and the egg doesn't burn. The egg is cooked in the heat from the buns. Coll the for few minuts om a rack.

Enjoy your Saffron & Cardamoms buns how ever you like with butter or jam and a big nice cup of tea.

Merry Christmas to all celebrating and wishing rest of us a blessed holiday and vacations. Peace on earth, peace on the land of the prophet Jesus' (may peace be upon him ) birth , free Palestine and free all the oppressed.




 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar