torsdag den 17. marts 2011

Butter Chicken/ Murgh Makhani

Lækker saftig kylling i en smags fuldt tyk creamet sovs. Frister det?  Læs videre. Jeg lover, det er godt det her. En af de mest kendte indisk/pakistansk restaurations ret Butter Chicken eller Murgh Makhani  blev opfundet i 1950`erne. Man brugte resterne af tandoori kylling, tilsatte smør og fløde. En ny lækker ret opstod fra resterne af en gamle lækker ret. Der er noget mogulsk over den. Jeg har prøvet forskellige opskrifter og følgende opskrift er min bud på den bedste, for jeg synes den har en god balance mellem alle krydderierne og fløden.


Murgh Makhani/Butter Chicken.
Til 4 personer.
1 kg. kylling,  med ben, uden skind
citron saft 2spsk, lille nip salt


Marinade:
1,5- 2 dl. natural yoghurt.
2 spsk. citron saft.
1 tsk. purerede ingefær
½ tsk. purerede hvidløg
½ tsk. stødt koriander frø
½ tsk. stødt spidskommen
 ½ tsk. tandoori masalah eller 1 tsk. konc. tomat pure
 ½-1 tsk rød chili pulver
salt efter smag.


 Makhan/Butter saucen.
400 gr. flåede og purerede/hakkede tomater.
lidt olie
50 gr. smør
2-4. fint hakkede chilier.
1 spsk. purerede ingefær
½ tsk.  purerede hvidløg.
½-1 tsk rød chili pulver.
½ tsk  tørrede bukkehorns blade (methi). Man skal ikke bruge for meget af det, det giver bittert smag. ( kan undlades)
ca. 150 ml. vand  
1-1,5.  dl. fløde.
2-3 laurbær blade. (kan undlades)
salt efter smag.


Sådan gør du:


Kylling renses, prikkes med en gaffel over det hele/ eller snittes med kniven. Mariner kylling med citron saft og salt.


Lav yoghurt marinaden ved at blande 1,5 dl. yoghurt en stor skål sammen med alle marinade krydderierne. ( Jeg har lavet dobbelt portion her. Det er derfor det ser ud af meget.) Tilsæt citron saft. 


Kom kyllingen i en og bland godt.Tilsæt evt. resten af yoghurten. Kyllingen skal være omgivet af yoghurt, men ikke drukne i det. Kom plastfolie over og stil den i køleskabet. Kyllingen skal minimum marineres 2-3timer, evt. natten over. 


Forvarm ovnen  250 grader. Smør et fad med olie og læg kylling i. med marinaden. Steges ca. 40-45 min. eller til den er næsten mør og har fået farve. Vendes undervejs.
Man kan også vælge at sauter kyllingen i en  gryde istedet for at stege den i ovnen. Det gøres ved varme olie i en tykbundet gryde. Kom kyllingen med al marinaden i, skrue ned for varmen og læg låg på. Den skal stå simre indtil den er mør, vend kyllingen undervejs. Det smager lige godt på begge måder, men jeg foretrækker ovnen, da kyllingen kan underholde sig selv og jeg kan lave noget andet imens. 


Den færdig kylling fra ovnen. Man kan næsten ikke styrer sig, den dufter så godt. Men vi skal ikke spise her................vi skal videre og lave smør saucen.


Giv de purerede tomater en opkog til væsken fordamper eller sauter dem i lidt olie. Stil tomat massen til side.


Varm smør til det lige smelter. Kom de hakkede chilier. Hvidløg og ingefær i. Sauter det 3 min ca. under omrøring.  Skønne dufte ikke?


Kom rød chili pulver, tomat massen og laurbær bladende i, sauter igen 3-4 min. Tilsæt vand lidt ad gangen. Man kan selv bestemme hvor tykt/tynd saucen skal være, men husk at der skal fløde i lige om lidt.


Flere skønne dufte. Læg kylling i,  kom let knuste bukkehorns blade i. ( knuses med hånden ).  Smag til med salt. Det hele gives i opkog  over lav varme få minutter, for at blande alle smagene. Kylling skal være helt mør nu.


Lige inden serveringen kom fløde i og giv en lille opkog. Jeg vil starte med at komme 100 ml fløde i og smage. Man behøver ikke kunne se at der er fløde i, men man skal kunne smage både smør og fløde. Den skal smage lidt skarpt, lidt syrligt og lidt "creamet-smørigt".


Serveres med naan ( flad brød ) eller kogt ris. Velbekom.


TIP: hvis man ikke er vant til at bruge mange krydderier i samme ret, kan det godt føles overvældende, smag jer frem. Men hvis man er vant til at spise mange forskellige krydderier så, evt fordoble mængden af de enkelte krydderier. 

3 kommentarer:

 1. Det ser super godt ud...mums...

  SvarSlet
 2. Jeg lavede retten idag med naan, den var super god, smagte bare MUMS..
  Mange tak for opskriften =)

  SvarSlet
 3. velbekom, det glæder mig Maria :)

  SvarSlet