søndag den 30. juli 2023

Kofta Qorma




Scroll down for English translation

Kofta qorma

Der er mange variationer på kofta (kødboller) i både fremgang måden og typerne. På bloggen findes der allerede flere opskrifter, men jeg synes også at I skulle have denne opskrift. De smager god og kofta er så lækker bløde. 

I det pakistansk køkken er forskellig metoder til hvad man kan tilsætte til hakket kød for kofterne bliver bløde og saftig, f.eks. birkes, malede stegte kikærter eller yoghurt. Denne gang har jeg brugt brød og jeg synes at kofterne blev lige så bløde og lækker som med de andre ingredienser. 

 Saucen i denne qorma er ikke en helt lind og cremet sauce, men let kornede. Denne qorma type hedder også danne-dar qorma på urdu, hvilet betyder kornet qorma. Det er blandt andet de stegte løg der giver denne konsistens.

Jeg har selv stegt løgene, men jeg tænker at man også kan bruge færdig stegte løg

Stegte løg

250 gr løg, skæres i tynde strimler og steges gyldent brunt  i olie, drænes for olie og lægges på køkken serviet ind til de er kølet af og sprøde

 

Ingredienser for kofte

500 gr hakket lamme og kalve kød 
1 lille æg 
½ tsk frisk fint revet ingefær 
½ tsk fint revet hvidløg 
1 tsk rød chili pulver 
1 tsk salt
½ lille løg, fint pureret 
1 tsk stødt spidskommen 
1 tsk stødt koriander frø 
2 grønne chili, fint hakket ( kan undlades) 
1 spsk hakket frisk koriander blade 

2 skiver af toast brød. 

Blødgøre de 2 skiver brød i lidt vand 2 minutter. Press væsken ud af brød skiverne og smuldre brød. Bland det smuldre brød og hakket kødet godt sammen. Bland resten af ingredienserne i og ælt godt sammen. 

Bagefter blend farsen let i en blender. Dette trin kan godt undlades, men jeg synes at det giver en meget ens artet fars. 

Lad farsen stå i køleskabet ½- 1 time . Bagefter trill 12 - 15 ens kugler af farsen. Stil dem til side i køleskabet mens det andet gøres klar. 





Qorma sovs

80 ml plante olie (jeg bruger rasp olie og genbruger olien jeg har stegt løgene i)
lille kanel stang
1 tsk spidskommen frø
3 sorte kardemomme, knuses let
6 nelliker
1 lille anis blomst
2 laurbær blade
1 tsk ingefær puré 
1 tsk hvidløg puré
½ tsk gurkemeje
 kniv spids let knust muskat blomme 
1 tsk rød chilli pulver
1 tsk kashmiri chili pulver ( kan undlades )
1 tsk salt
½ tsk spidskommen pulver
1 tsk korianderfrø pulver
 
200 ml natural yoghurt
stegte løg.

½ tsk garam masala pulver
frisk revet muskatnød, en kniv spids
frisk mynte eller koriander blade



- Fin knus de stegte løg og bland dem i yoghurten, evt blend dem sammen. 
- Varm olien på mellem varme i en stor gryde, kom de hel krydderier i og steg 2 minutter. Tilsæt laurbærblade, ingefær og hvidløg, steg nogle minutter. 




- Kom de tørrede krydderier i undtagen garam masala og revet muskat nød. Steg forsat nogle minutter. Kom 100 ml vand i og rør rundt, når vandet koger lidt tilsæt kofterne i. Der skal ikke røres rundt nu, bruge gryden til trille kofterne rundt ved at ryste den let fra side til side.
 
- Skrue ned for varmen og læg låg på gryden. Kofterne vil blive faste i dampen. 




-  Fjern låget og steg nogle få minutter, tilsæt forsigtig yoghurt - løg blanding i og rør forsigtig rundt. Tilsæt garam masala og en knips revet muskat nød.

-  her kan man tilsætte lidt vand til, hvis der ikke er nok væske. Efter nogle minutter skrue op for varmen og giv det kofteren et opkog, skrue ned for varmen. Lad kofterne simrer nogle minutter indtil saucen får den konsistens i ønsker. 

-  Drys med frisk koriander eller mynte og spis med naan /roti. 

Naan opskrifter her  


Andre kofta opskrifter 





English translation

Kofta Qorma
There are many variations on kofta (meatballs) in both method and types. There are already several recipes on the blog, but I thought you should also have this recipe. The qorma tastes good and the koftas are so delicious and soft.

In Pakistani cuisine, there are different methods of what can be added to minced meat to make the koftas soft and juicy, e.g. poppy seeds, ground fried chickpeas or yogurt. This time I used bread and I think the koftas turned out just as soft and delicious as with the other ingredients. The sauce in this qorma is not a completely smooth and creamy sauce, but slightly grainy. This type of qorma is also called danne-dar qorma in Urdu, wich means grainy qorma. Among other things, it is the fried onions that give this consistency. 

I fried the onions myself, but I think you can also use pre-fried onions.

Fried onions
250 g onions, cut into thin strips and frie golden brown in oil, drain of the oil and spread them on a kitchen towel until they have cooled and become crisp.

Ingredients for kofte 
500 g minced lamb and veal meat 
1 small egg 
½ tsp fresh finely grated ginger 
½ tsp finely grated garlic 
1 teaspoon red chili powder 
1 teaspoon of salt 
½ small onion, finely pureed 
1 teaspoon ground cumin 
1 tsp ground coriander seeds 
2 green chilies, finely chopped (optional) 
1 tablespoon chopped fresh coriander leaves.
2 slices of toasted bread. 

Soften the 2 slices of bread soaked in a little water for 2 minutes. Press the liquid out of the bread slices and crumble the bread. Mix the breadcrumbs and minced meat well together. Mix in the rest of the ingredients and knead well.

Then lightly blend the meat mixture in a blender. This step is optional but I find it gives a very smooth-looking koftas. Let the mixture rest in the fridge ½-1 time. Afterwards, roll 12 equal balls of the stuffing. Set them aside in the fridge while the gravy is being prepared.


Qorma gravy
80 ml vegetable oil (I use rasp oil and reuse the oil I fried the onions in) 
small cinnamon stick 
1 tsp cumin seeds 
3 black cardamoms, crushed lightly 
6 cloves 
1 small anise flower 
2 bay leaves 
1 teaspoon ginger puree 
1 teaspoon garlic puree 
½ tsp turmeric 
pinch of lightly crushed nutmeg mace 
1 tsp red chilli powder 
1 teaspoon Kashmiri chili powder (optional) 
1 teaspoon of salt 
½ tsp cumin powder 
1 tsp coriander seed powder 

 200 ml natural yoghurt 
fried onions. 
½ tsp garam masala powder 
freshly grated nutmeg, 
little fresh mint or coriander leaves.

check the step by step pics above

- crush the fried onions and mix them into the yoghurt, I blended both in a blender .
- Heat the oil on medium heat in a large pan, add the whole spices and fry for 2 minutes. Add bay leaves, ginger and garlic, fry for a few minutes more. 

- Add the dry spices except garam masala and grated nutmeg. Continue to fry for a few minutes. Add 100 ml of water and stir, when the water boils a little add the koftas. Do not stir now, use the pan to roll the koftas around, by shaking it from side to side.

- Turn down the heat and put a lid on the pot. The koftas will become firm in the steam.

- Remove the lid and fry for a few minutes, add yogurt - onion mixture and stir gently. Add garam masala and a pinch of grated nutmeg. 

 - Here you can add a little water if there is not enough liquid. After a few minutes, turn up the heat and give the koftas a boil, turn down the heat. Let the koftes simmer for a few minutes until the sauce reaches the desired consistency. 

 - Sprinkle with fresh coriander or mint and eat with naan /roti.


Naan recipes here 

https://cupcakeluvs.blogspot.com/2015/10/tomat-naan-tomato-naan.html 

Other kofta recipe here








lørdag den 27. maj 2023

Chicken Changezi

 

https://cupcakeluvs.blogspot.com/2023/05/chicken-changezi.html



For english translation, scroll down

Chicken Changezi  

Jeg blev inspireret til at prøve denne lækker ret, da søgte efter ideer til at bruge rester af ovnstegt kylling fra aften før.  Jeg ved ikke så meget om Chicken Changezi andet end at den stammer fra Old Dehli, Indien og laves af grillede kylling med en tomat baseret sauce. Det er en mughlai ret men om den stammer fra (changez ) Ghenghis Khans tid, det ved jeg ikke.  

Opskrifterne minder meget om Butter Chicken/Murgh Makhani fordi de bruger fløde og smør, andre bruger nødder i opskriften, forskellen er at det i Changezi er mere syrligt end Butter chicken fordi der bruges Chaat masala og citronsaft. 

Spises til kogt ris eller roti

Opskrift til 1 kg kylling lår

Kylling:

 Vi havde rester af ovnstegt kylling ( 4 overlår og 4 underlår svarende til ca 1,8 - 2 kg), Opskriften neden under er til ca 1 kg kylling. Man kan også bruge rester af tandoori masala kylling. 

Ellers marinere frisk  1 kg kylling med  1 tsk ingefær puré, 1 tsk hvidløg puré, 1 tsk rød chili pulver, 1 tsk salt og steg det i ovn til kylling næsten er færdig stegt og har fået farve eller steg det på panden på begge sider og læg til side.

Tomat sauce:

1 dåse flåede tomater, blendes til puré
2 mellem store løg, fint hakkede eller fint blendede.
2 spsk + 4 spsk olie (rasp eller oliven)
1 tsk rød chili pulver
1 spsk kashmiri chili pulver
1 tsk gurkemeje
1 spsk ingefær puré
1 spsk hvidløg puré
1 spsk spidskommen pulver
1 spsk koriander frø pulver
1 tsk salt
1 tsk garam masala
½ tsk chaat masala/ saften af en citron
1 tsk kasoori methi
evt 2-3 friske chili
mynte blade.
100 ml yogurt
300 ml vand

Fremgangsmåde

Varm 2 spsk olie en en gryde, tilsæt ingefær, hvidløg, begge chili pulver, gurkemeje, salt og løg og steg nogle minutter til løgene mister sin råhed. Tilsæt blendede flåede tomater og steg nogle minutter. Kom 300 ml vand i, giv det en kog. Kom låg på lad det simrer over mellem varme ca 15 minutter. 

I næste trin bruges en stor gryde eller pande, stor nok til at kylling kan lægges i et lag.  Varm resten af olien på panden, tilsæt tomat saucen sammen med  spidskommen og korianderfrø pulver og steg den saucen på høj varme mens det røres rundt, skrue ned for varmen og tilsæt yogurt sammen med chaat masala, kasoori methi og garam masala. Rør rundt nogle minutter.  Hvis I ikke har bugt chaat masala er det hedder i kan tilføje citron saft.  Læg kylling stykkerne i  et lag og lad den simre på mellem varme. Her kan I tilføje frisk chili. Læg låg på lad simrer på lav varme ca 15 minutter.  

Drys med frisk skåret mynte blade, spis med varm roti eller kogt ris.


 


Chicken Changezi


I was inspired to try this delicious dish when looking for ideas to use up leftover oven roasted chicken from the night before. I don't know much about Chicken Changezi other than that it originates from Old Dehli, India and is made from grilled/roasted chicken with a tomato based sauce. It is a Mughlai dish but whether it dates from (changez ) Ghenghis Khan's time, I don't know. 

The recipes are very similar to Butter Chicken/Murgh Makhani because they use cream and butter, others use nuts in the recipe. I found the difference to be that  Changezi Chicken is more tangy than Butter chicken because Chaat masala and lemon juice are used.

Enjoy it with roti or boiled rice. 
 
Recipe for 1 kg of chicken thighs

Chicken:

We had leftover oven-roasted chicken (4 upper thighs and 4 lower thighs, approx. 1.8 - 2 kg), I am giving you recipe for 1 kg. You can also use leftover tandoori masala chicken. 
Otherwise marinate fresh 1 kg of chicken pieces with 1 teaspoon of ginger puree, 1 teaspoon of garlic puree, 1 teaspoon of red chili powder, 1 teaspoon of salt and fry it in the oven until almost done and  it has good colour or fry it on the pan on both sides and set aside.

Tomato sauce: 

1 can of skinned tomatoes, blend to puree 
2 medium-sized onions, finely chopped or finely blended. 
2 tbsp + 4 tbsp oil 
 1 teaspoon red chili powder 
1 tbsp kashmiri chili powder 
1 teaspoon turmeric 
1 tablespoon ginger puree 
1 tablespoon garlic puree 
1 tablespoon cumin powder 
1 tbsp coriander seed powder 
1 teaspoon of salt 
1 tsp garam masala 
½ tsp chaat masala/ the juice of one lemon 
1 tsp kasoori methi 
 2-3 fresh chilies, optional
100 ml yogurt 
300 ml of water
fresh mint leaves

How to make:

Heat 2 tablespoons of oil in a pan, add ginger, garlic, both chili powders, turmeric, salt and onion and fry for a few minutes until the onions lose their rawness. Add the tomatoes and fry for a few minutes. Pour in 300 ml of water, give it a boil. Put the lid on and let it simmer over medium heat for about 15 minutes. 

In the next step, use a large pot or pan, large enough to place chicken pieces in one layer. Heat the rest of the oil in the pan, add the tomato sauce together with cumin and coriander seed powder. Fry the sauce on a high heat while stirring, turn down the heat and mix in the yoghurt together with the chaat masala, kasoori methi and garam masala. Stir for a few minutes. If you haven't bought chaat masala,  you can add lemon juice at this stage. Place the chicken pieces in one layer and let it simmer on medium heat. Here you can add fresh chili. Put the lid on and let it simmer on a low heat for about 15 minutes. 

Sprinkle with freshly cut mint leaves and enjoy with hot roti or boiled rice.