torsdag den 9. april 2020

Daal Maash med Ramsløg / Daal Maash with wild garlic (urad daal)



https://cupcakeluvs.blogspot.com/



Jeg havde stædigvæk ramsløg tilbage, noget af det som jeg havde fået forærret af min dejlige kollega. Jeg har haft lyst til at bruge det i mine vegetar retter, f.eks daal. Jeg tænkte at det var passende at bruge det i tarka (temperering) til daal maash, det blev faktisk ret godt.


English:
I had still wild garlic left, the one I had received from my lovely colleague. I've been wanting to use it in my vegetarian dishes, such as daal. I thought of I using it in the tarka (tempering ) for the daal maash as tempering and it worked quite well.





https://cupcakeluvs.blogspot.com/

Daal maash eller Urad daal sælges i handlen kaldet hvide linser.  

Daal maash or Urad daal is also sold called white lentils.







https://cupcakeluvs.blogspot.com/


Daal maash har lidt mindre sovs ifht til de andre, f,eks channa daal eller masoor daal og spises med roti, naan eller ris. Roti fprtrækkes grundet den mindre sovs i denne daal. Det er også lækkert på en skive godt brød. Jeg har brugt min mors opskrift med få ændringer.

Tip: Ramsløg kan erstattes med hvidløg i denne opskrift

Daal maash has a little less gravy compared to the others, eg channa daal or masoor daal. You serve it with roti, naan or rice. Roti is preferred because of  lesser gravy in this daal. It is also utterly delicious on a slice of good bread. I have uded my mother recipe with few changes

Tip : the wild garlic can be omitted with regular garlic in this recipe.




ingredienser / ingredients
 ca 6. personer / 6. portions

400 gr daal maash, (urad daal ) / 400 gr daal maash (urad daal)
100 ml vegetabilsk olie / 100 ml vegetable cooking oil
250 gr ultra fine skåret løg / 250 gr onion, thinly cutted
250 gr hakket tomater/ 250 gr  tomatoes chopped
1 tsk ingefær purée / 1 tsp ginger paste
1 tsk hvidløg puré / 1 tsp garlic paste 
1-1½ tsk rød chili pulver / 1- 1½ tsp red chili powder
½ tsk gurkemeje/ ½ tsp turmeric powder
1 tsk coriander frø pulver/ 1 tsp coriander seed powder
1 tsk spidskommen pulver/1 tsp  cumin powder  
½ tsk garam masala / ½ tsp garam masala
1 tsk salt, eller efter smag  / 1 tsp salt
3 frisk grønne chili, skåret  , kan undlades / 3 fresh chili chopped,  optional

 tarka (tempering) /tarka (tempering)

2 spsk olie / 2 tbsp cegetable oil
3 stk frisk chili fint skåret / 3 fresh chili 
en bundt ramsløg eller ½ tsk frisk hakket hvidløg / a lilttle bunch wild garlic or garlic
 lidt frisk ingefær / little fresh ginger  







https://cupcakeluvs.blogspot.com/


-  Rens og vask linserne godt og læg linserne i blød i en skål minimum ½ time.
 - Varm 125 ml olie i en dyb gryde, tilsæt løg og steg dem på mellem varme indtil de er bløde og gennemsigtig. Løgene skal være så bløde at de går i stykker.
 Tilsæt ingefær puré, hvidløg puré, chili pulver, salt, gurkemeje og steg nogle minutter under omrøring på høj varme. Kom en spsk vand i hvis løg - massen er ved sætte fast på gryde bunden og steg vidrer. 



- Clean and wash the lentils well and soak the lentils in a bowl for at least ½ hour. 
- Heat 125 ml of oil in a deep saucepan, add the onions and fry them on medium heat until soft and transparent. The onions should be so soft that they break. 

- Add ginger puree, garlic puree, chili powder, salt, turmeric and fry for a few minutes on high heat while stirring. Add a tablespoon of water while stirring if the onions are beginning to stick the saucepan bottom. 



https://cupcakeluvs.blogspot.com/


-Tilsæt de hakkede tomater steg på mellem varme under omrøring, steg indtil tomaterne og løg næsten er en puré og olien begynder at skille ud. Tilsæt frisk chili, spidskommen pulver, koriander frø pulver og steg 2 minutter.


- Add the chopped tomatoes and cook on medium heat while stirring, stir until the tomatoes and onions are almost a puree and the oil begins to separate. Add fresh chili, cumin powder, coriander seed powder and fry 2 minutes.


https://cupcakeluvs.blogspot.com/





- dræn linserne og tilsæt dem i gryden. Steg linserne nogle få minutter.

- drain the lentils and add them to the pan. Fry the lentil for a few minutes .



- tilsæt 550 ml vand i og bring det i kog, når det har kogt ca 5 minutter, skrue ned for varmen og lad daal maash simrer under låg indtil linserne er mør og næsten al vandet er for dampet. Rør engang imellem.

- add 550 ml of water and bring to boil, when it has cooked for about 5 minutes, turn down the heat and let the daal simmer under lid until the lentils are soft and and almost all the water has evporated. Stir time to time. 

https://cupcakeluvs.blogspot.com/

ramsløg / wild garlic

Tarka / Tarka

skære ramsløg i tynde strimler. Varm olien i en lille pande, kom frisk skåret chili og steg det 1 minut, kom ramsløg/ hvidløg i og steg 1 minut. Hæld det over daal maash, kom frisk skåret ingefær over og drys med garam masala. 

cut the wild garlic into thinn strips. Heat the oil in a small pan, add freshly cut chil and fry it for 1 minute, add the wild garlic/ reguler garlic and fry for 1 minute. Pour it over daal maash, add freshly sliced ​​ginger over and sprinkle with garam masala.


https://cupcakeluvs.blogspot.com/


Nyd jeres daal maash med roti eller hvad I nu har lyst til.

Enjoy your daal maash with roti or rice as you like. 


lørdag den 4. april 2020

Rådkåls pakora / Red cabbage pakora

https://cupcakeluvs.blogspot.com/



Scroll down for english text.

Jeg er igang med at experimenter:  Jeg har ikke brugt rødkål i pakoreh før, så det skule prøves nu.
Jeg fik ramsløg forærende af en dejlig kollega og jeg har aldrig brugt ramsløg før. Jeg har dog læst mig til at det også kaldes vildt hvidløg og har em mild smag af hvidløg og purløg. Jeg har haft lyst til at bruge det i mine vegetar retter. 
Jeg starter dog med en snack og slår 2 fluer med smæk.


https://cupcakeluvs.blogspot.com/


TIP:  man kan erstatte ramsløg med hvidløg og purløg, se opskrift. 


200 gr kikærtemel
2 spsk naturel yoghurt
300 gr fint skåret rød spidskål, ( skøres i strimler)
2-4 grøn chili, fint hakket
1 tsk rød chilli pulver
salt efter smag
1 spsk knuste koriander frø
1 tsk fint revet frisk ingefær

1 tsk spidskommen pulver
1 tsk garam masala
120 ml vand 
1 håndfuld hakkede ramsløg ( erstattes af 1 tsk hvidløg puré + 2 - 3 spsk hakket purløg) 

olie til friturestegning

Der er et billedet trin for trin guide på ovenstående link til pakoreh. 

1.  I en skål bland alle krydderier med sigtet kikærtemel. Tilsæt yogurt og vand for at lave en tyk dej.

2. Tilsæt rødkål strimlerne og ramsløg, bland godt.

3. Varm olien til friturestegning i en dyb gryde.

4. Med en spiseske tag lidt dej op og kom det i olien. Lav fire - fem ad gangen, steg til de er gylden brune. 

5. Lad dem dryppe af på køkkenserviet. Skær i en for at se om de er gennemstegte. Pakoreh skal være sprøde uden på, gennemstegt og let bløde inden i.
6. Nyd jeres pakoreh varmt med en yoghurt chutney.



https://cupcakeluvs.blogspot.com/




English: 

I am experimenting these days. I have not used red cabbage in pakoreh before, so this should be tried now. I was given vild garlic by a lovely colleague and I have never cooked with wild garlic earlier. However, I have read that it has a mild garlic taste mixed with a taste of chives. I have been wanting to use it in my vegetarian dishes. However, I am starting with a snack.


TIP: You can omitt wild garlic with garlic and chives, check the recipe. 


200 gr chickpea flour 
2 tablespoons natural yogurt 
300 gr finely cut red cabbage, I used pointheaded cabbage, (cut into strips)
2-4 green chili, finely chopped 
1 teaspoon red chilli powder 
salt to taste 
1 tablespoon crushed coriander seeds 
1 teaspoon finely grated fresh ginger
teaspoon cumin powder 1 tsp garam masala 
120 ml of water 
1 handful of chopped garlic onion (omitt with 1 teaspoon garlic puree + 2 - 3 tablespoons chopped chives) 

oil for frying


You can find a step by step foto guide on the pakoreh link given above. 


1. In a bowl mix all spices with sifted chickpea flour. Add yogurt and water to make a thick batter. 

2. Add the red cabbage strips and the wild garlic, mix well. 

3. Heat the frying oil in a deep pot. 

4. With a tablespoon take a little batter and put it in the oil. Make four to five pakoreh at a time, stirring until golden brown. 

5. Drain them on the kitchen napkin. for oil. 

Cut into one to see if they are cooked through. Pakoreh should be crispy on the outside, well cooked and slightly soft inside. 



https://cupcakeluvs.blogspot.com/
6. Enjoy your pakoreh hot with a yogurt chutney