FOR ENGLISH TRANSLATION SCROLL DOWN.
Der er så mange slags samosa´er med ligeså mange slags fyld og jeg elsker dem alle sammen. Samosa´en er en sprød trekantet snack med forskellig fyld. Den er nok den mest populær snack i den pakistanske og indiske madlavning. Traditionalt laves den af en dej, der er æltet med ghee (klaret smør). Dejen bliver rullet ud, fyldt, frituresteges og serveres med chutney. Nu til dages i mange opskrifter er ghee´en blevet erstattet med olie. Hjemme hos mig laver vi vores samosa´er på to måder, dels af færdig købt butterdej som bages i ovn eller af den olie æltet dej som også bages i ovn for sundheden skyld. Men sidste uge, da jeg fik lyst til at lave samosa´er, tænkte jeg at jeg vil lave dejen med smør. Det gjorde ikke noget med den ekstra fedt den dag. Det gav en meget så smags fuldt dej at jeg er nødt til at dele opskriften med jer. Opskriften på fyldet har jeg fra min mor. Jeg har ændret lidt på opskriften, jeg burger mindre kød og flere kartoffeller. Min mor kommer altid lidt kasuri mehti ( tørrede bukkehorns blade) i hendes fyld og sammen med de andre krydderier giver det en special smag.
Fyldet:
350 gr kogt kartoffler ( de skal ikke være gennem kogte), skåret i mindre tern.
200 gr hakket kød ( lam eller okse kød)
1 mellem stor fint hakket løg
½ tsk revet ingefær
½ tsk meget fint hakket hvidløg
1 tsk chilli pulver
1 tsk salt
frisk chili, efter smag, hakket. Kan undlades.
1 tsk kommen pulver
½ tsk garam masalah
2-4 store spsk hel koriander frø , stødt groft. Jeg brugte 4, men man kan sagtens nøjes med 2 spsk
2 tsk tørrede bukkehorns blade ( kasuri mehti) let knust, gøres let med hænderne
3 spsk olie.
1- Varm oilien i en gyrde tilsæt løg, steg dem til de er gennemsigtig på mellem varme, tilsæt hvidløg og ingefær, chili pulver, frisk chili og kommen pulver og steg 2 minutter mere.
2- tilsæt hakkekødet, steg forsat under omrøring til kødet er brun i farve og færdig gennemstegt.
3- skrue ned for varmen tilsæt salt og koriander frøene.
4- Bland forsigtig kartoffleren i, tilsæt bukkehorns bladene og garam masalah. Rør lidt rundt ca 2 minutter og tag gryden af varmen.
Dejen:
250 gr mel,
50 gr smør eller 1½ spsk olie
75 ml håndvarm mælk eller 60-70ml vand. Der skal bruges lidt mindre vand, hvis man burger olie.
kvart tsk salt
Si mel og salt sammen. I en skål gnid smørret eller olie ind i melet. Kom mælken i og ælt til en fast blød dej. Tildækkes og stillet lidt til side ca 10 minutter.
Andet:
olie til friture stegning.
vand og mel lim: bland 3 spsk mel og 1spsk vand godt sammen.Tilsæt til side..
English translation:
There are so many kinds of samosas with equal amount of fillings and I love them all. The samosa is a triangular stuffed pastry snack. It is one of the most popular snack in the pakistani and indian cooking. Traditionally the dough is knead with ghee ( clarified butter), rolled out and stuffed with different kinds of fillings, deep fried and served with chutney. Most of the recepies has omitted the ghee with oil. At my house we make two kind of samosas, one ready bought puff pastry dough baked in the oven, the other is home made pastry dough knead with oil, also baked in the oven for helthier version. But last week I thought of making the traditonal dough. I did´nt mind the ekstra fat that day. The samosas were so full of taste, that I had to share the recepie with you. The filling is my mothers super delish potato and mince meat recepie with a few changes. I have used more potato and less meat. My mother always use kasuri mehti (dried fenugreek leafs) in her fillings, that with the other spices gives a very special aroma and taste.
The filling:
350 gr boiled potatoes, diced.( shouldent be soft, but firm)
200 gr minced meat ( beaf or lamb )
1 medium sized onion, finely chopped.
½ tsp grated ginger
½ tsp very finely chopped garlic
1 tsp chili powder
1 tsp salt
fresh chopped chili, optional as much or less as you like.
1 tsp cumin powder
½ tsp garam masalah
2-4 tbs coriander seeds coarsely grinded. I used 4 tbs.
2 tsp dried fenogreek leafs (kasuri methi), crushed .
3 tbs oil.
1- On medium heat, stir fry the onions in heated oil until they are transparent. Add garlic, ginger, chili powder, fresh chili, cumin powder and fry for 2 minuts more.
2- Add then minced meat and stir fry til its turn brown and looks done.
3- Decrease the heat, add salt and the coriander seeds, mix well.
4- Mix in the potaoes carefully. Add garam masalah, and the crushed fenogreek leafs. After 2 minuts remove the pot from the heat.
The dough:
250 gr flour
50 gr butter or 1½ tbs oil
75 luke milk or water. If you use oil then you need less water or milk.
quater spoon of salt.
Stift the flour and salt. In a bowl rub the butter in the flour. Add milk and knead into a soft doug and set aside covered for10 minuts.
Other:
oil for frying
water and flour glue: mix 3 tbs flour with 1 tbs of vand. Set aside.
Foldning og fyldning/The folding and the filling
Devide the dough into 6 portions and form them into balls. ( I have made a larger portion)
Rul dem ud til flade cirkler på et lidt melet overflade ca.18 cm. Obevares tildækket.
Rol out the balls on a lightly floured surface to18 cm circles. Keep them covered.
Skær dem all samme i to halve.
Cut the circles into halfs as showen.
Nu kommer den lidt svære del. Vi er i gang med at lave samosa hylsteret, ligesom en kræmmerhus. Man kan kalde det en trekantet lomme. Fold den ene hjørne ind mod midten.
Now comes the tricky part. We are making the samosa cone. You can call it a triangular pocket. As shown in the picture, take one corner of the half circles and fold it losely tothe middle.
Som vist på billedet kom mel limet på den kant.
As showen in the picture, apply the flour glue on the edge of the folded corner.
Tag den anden hjørne og fold den over lige til den dækker "lim kanten" Tryk med lette finger på "syningen"
Take the other corner and fold it over til it just touches the "glued edge" Sådan ser den trekantet lomme ud invendigt.
This is how the pocket will look in side.
Kom 1- 1½ spsk fyld i og kom mel lim met på yder kanterne og tryk dem sammen.
Fil the pocket with 1-1½ of the filling. Apply the edges with the flour glue and close the samosa by joining the edges together.
Sådan skal den fyldte samosa se ud. Lav de andre 11 en ad gangen og friture steg dem i varm olie til de er gyldne brune.
This is how the filled samosa should look like. Do the same with the others one by one and deep fry them heated oi ltil they are golden brown.
Serveres varm med en chutney, evt yoghurt mint chutney eller ketchup. Velbekom..
Serverd hot with a yoghur mint chutney or ketchup. Enjoy.
God weekend alle sammen......................................
Have a nice weekend everybody..........
WOW, hvor er de fine og ser super lækre ud :-)
SvarSletMange hilsner
Birthe
Hej Birthe,
SvarSlet:) ja de var super lækker og super crispy.
med venlig hilsen Misbah
Looks delicious!! Ramadan Kareem :)
SvarSletFor søren da, sikke lækre de ser ud... Nam nam
SvarSlet@cupcations: Ramadan Mubarak to you too :)
SvarSlet@Sabina: Hej så :) glæder mig at du kan lide dem. kram Misbah
SvarSletohhh myyy Misbah! What a true delight to see these samosas! Thank you and I'm glad I saw them :)
SvarSletmary from lovefoodies
http://www.lovefoodies.com/