Første gang i år i Ramadan havde vi gæster til Iftar ( faste brydning) det tidspunkt, hvor vi muslimer bryder fasten om aften. Gæster betyder i ligesom i alle andre anledninger at man gør lidt mere ud af maden end vanlig. Til forretten, foruden dadler valgte vi at lave en lille ramadan platter bestående af 3 ting : min grøn masala kylling tikka, grønsags pakoreh og samosa chaat. Samosa Chaat er en populær street food og består af en sprød varm samosa, toppet med varm let syrligt kikærte "sauce" og andre lækkerier. Opskrift og links følger. Til hovedret fik vi Biryani ( ris ret ) og falooda ( is + nudler dessert ) til dessert.
Link til grøn masala kylling tikka : http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/06/green-chicken-malai-tikka.html
Link til pakoreh : http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/06/pakora.html
Opskrift til samosa chaat følger nedenunder.
English:
For the first time in Ramadan we had guests for Iftar, the time where we muslim break our fast in the evening. Like other occasions you do a bit more of the food then. For starters beside dates we made a little ramdan platter with 3 items : my green masla chicken tikka, pakoreh and samosa chaat. Samosa chaat is a popular street food that contains a crispy samosa topped with hot and tangy "chickpea sauce" and other yummy stuffs . Links and recipe fallows. For main course I made mutton biryani and for dessert my sweet daughter made falooda ( ice + noodle dessert)
Link to green masala chicken tikka : http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/06/green-chicken-malai-tikka.html
Link to pakoreh : http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/06/pakora.html
Recipe for samosa chaat fallows
Samosa Chaat / Samosa Chaat
6 stk samosa ( til 6 personer) / 6 samosa (serve 6)
link til opskrift til samosa / link for samosa http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2011/08/smagsfulde-samosa-tasty-samosa.html.
700 gr Kogte kikærter / 700 boiled chickepeas
1 spsk besan eller majsmel/ 1 tbs besan or corn flour
1 tsk rød chilli pulver/ 1 tsp red chilli powder
1 tsk salt/ 1 tsp salt
½ tsk gurke meje/ ½ tsp turmeric
½ tsk stødt spidskommen/ ½ tsp cumin powder
3 grønne chilli, fint hakket/ 3 green chilli, finnely chopped
1 spsk tamarind pasta/ 1 tbs tamarind pulp
500 ml vand/ 500 ml water
evt en tsk chaat masala/ 1 tsp chaat masala , optional
1 spsk olie / 1 tbs oil
Topping/ Topping
2 rød løg i tynde strimler/ 2 red onion
6-8 spsk natural yoghurt/ 6 - 8 tbsp yoghurt
2 spsk frisk koriander, groft hakket/ 2 tbsp fresh coriander , coursly chopped
tamarind sauce , færdig købt eller se opskrift neden under/ tamarind sauce , bought or scroll down for recipe.
ekstra chaat masala / extra chaat masala
1. Lav kikærte chaat / 1. Making the chickpea chaat
kom olie i en gryde, tilsæt besan/majsmel og alle krydderierne undtagaen den friske chilli. Steg 1 minut. Tilsæt kikærterne, steg 1 -2 minutter. Bland tamarind pasta sammen med vandet og tilsæt det i gryden. Tilsæt også den friske chili. Giv det hele en opkog og herefter skrue ned for varmen lad det simrer til det bliver en tyk sauce. Lig inden gryden tgaes tilsæt chaat masala.
In a pot heat oil, add besan/ cornflour and all the spices, except the fresh green chili, fry for 1 minut then add the chickpeas and fry more for 1 - 2 minut. Mix water and tamarind pulp and add it to the chickpeas, also add the fresh chili. Giv it a boil and then lower the heat and let the whole thing simmer until the "gravy" thickens. Before taking the pot of the heat add chaat masala.
2. Fritrue steg samosa / 2. Fry your samosa
3. Anret Samosa Chaat/ 3. Assemble Samosa Chaat
Kom en varm samosa på en tallerken, bryd den let med en ske. Kom 3-4 spsk eller mere af den varme kikærte chaat på. Top med en spsk yoghurt, kom rød løg og det friske koriander oven i. Hæld lidt tamarind sauce over og drys med chaat masala. Serveres varm.
Place a hot samosa on a plate. break it sligtly with a spoon. Pour 3- 4 tbsp or more of the hot chickepea chaat over the samosa. Top with 1 tbsp yoghurt, sprinkle with the red onions and the fresh coriander. Pour little tamarind sauce over and finelly sprinkle with chaat masala. Serve hot.
Værsågod .....
Enjoy............
Syrligt tamarind Chutney/ Tangy tamarind Chutney
(Kan købes færdig også) (can be bought ready made also)
2oo gr tamarind pulp/ 200gr tamarind pulp
1 spsk brun farrin/ alm sukker/ 1tbs brown sugar/caster sugar
1 tsk chilipulver/ 1 tsp chili powder
½ tsk stødt sort peber pulver/ ½ tsp grinded black pepper powder.
I en gryde tilsæt alt sammen med ca 200-250 ml vand. Giv nogle opkog til sukkeret er opløst. Lad det simre på lav varme under omrøringer ca 8-10min til det forykkes lidt. Tag gryden af varmen og press blandingen gennem en si med ske. Køl "saucen". Tamarind chutney kan godt laves nogle dage før og gemmes i tæt lukkede beholder på køl.
2oo gr tamarind pulp/ 200gr tamarind pulp
1 spsk brun farrin/ alm sukker/ 1tbs brown sugar/caster sugar
1 tsk chilipulver/ 1 tsp chili powder
½ tsk stødt sort peber pulver/ ½ tsp grinded black pepper powder.
I en gryde tilsæt alt sammen med ca 200-250 ml vand. Giv nogle opkog til sukkeret er opløst. Lad det simre på lav varme under omrøringer ca 8-10min til det forykkes lidt. Tag gryden af varmen og press blandingen gennem en si med ske. Køl "saucen". Tamarind chutney kan godt laves nogle dage før og gemmes i tæt lukkede beholder på køl.
In a griddle add everything with 200-250 ml water and boil it. On low heat let the chutney simre and thicken 8-10minuts, while stirrring. Strain the mixture and cool the "sauce". Tamarind chutney can easly be made some day ahead and kept in a airthight contianer, refrigerated.