tirsdag den 26. januar 2016

Masoor ki Daal (røde linse curry) & løg relish / Masoor ki Daal (Red lentil curry) & onion relish

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

Daal Chawal

rød linse curry med kogt ris / red lentil curry with boiled rice

En af de hyppigste linser vi laver hjemme hos os ud over de gule (chaana  daal ) er de røde linser. Jeg har givet denne linse ret  et pift ved at tilsætte friske milde tyrkiske  peber i retten, det gør retten får en anderledes skarphed.  Hvis man ikke har friske tyrkiske peber  kan man tilsætte en peberfrugt istedet,  Lav den her vel krydret daal med kogt ris og en lille løg relish.

Tip: Jeg blender sener i retten så  løg, tomater og peberne bliver en  puré. Man kan bruge en stav blender eller mini blender. Hvis man ikke har blender kan man allerede i starten meget fint hakke løg, tomater, peber.

English:

Beside channa daal ( yellow lentils) this daal is also one we make regular. In this recipe I have given the daal a extra touch by adding mild turkish peppers, they give the daal a bit of sharpness and freshness. If you dont have turksih chili peppers you can use a bell pepper. Make this well spisced daal with boiled rise and a onion relish.

TIP: Later on I am blending so the onions, tomatoes and peppers get puréed. You can alternative laready in the beginning chop these ingredients very very fine.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/





Daal  Masoor/ Massor Daal

225 gr masoor (røde linser) / 225 gr masoor (red lentil)

200 gr  hakkede tomater,   (se tip ) /  200 gr chopped tomatoes ( see tip)
150 gr hakket løg (se tip) / 150 gr chopped onion (see tip)
100 ml olie/ 100 ml vegetable oil
2 mild tyrkisk peber, hakket / 2 mild turkish pepper, chopped
½ tsk hvidløgs puré/ ½ tsp paste garlic paste
1 tsk frisk revet ingefær/ 1 tsp fresh grated ginger
½ tsk gurkemeje / ½ tsp turmeric
1 tsk rød chili pulver/ 1 tsp red chili powder
1 tsk salt eller efter smag/ 1 tsp salt or to taste
½ tsk koriander frø pulver/ ½ tsp coriander seed powder
1 tsk spidskommen / 1 tsp cumin powder
1 tsk tomat puré/ 1 tsp tomato paste
2-3 grønne chili, fritvalg / 2-3 green chili , optional
½ tsk garam masala / ½ tsp garam masala
lidt frisk koriander blade / some fresh coriander leafs

Tilbehør/ Side dishes
kogt ris / boiled rice
rød løg salat ( scroll ned ad) / red onion relish (scroll down)





- For at lave daal, rens og vask linserne godt og læg linserne i blød i en skål  minimum ½ time. 
- Varm 80 ml olie i en dyb gryde, tilsæt løg og steg dem på mellem varem indtil de er bløde og gennemsigtig.
- I en anden gryde kog linserne i vand ca  12-15 minutter, de skal ikke være gennemkogte, men stædigvæk have lidt bid. Dræn dem for vandet og stil til side.

- Rinse and wash the lentils. Soak the lentils in water for about 1 hour at least. 
- Heat oil in a pot, add onions an cook them on medium heat until soft and transparent.
. In an another pot boil the lentils 12-15 minuts, they should not be too soft but still have a bite.  Drain them and put aside.




- Tilsæt tomater, chili peberne og hvidløgs puré i gryden med løgene,  steg på mellem varme under omrøring.

- Add the tomatoes, chili peppers and garlic paste in the pot with the onion, cook on medium heat while stirring.




- Når løg blandingen begynder at se sådan ud, skrue lidt op for varmen og steg forsat under omrøring indtil olien begynder at skille ud. 
- Blend med stav blender til en fin puré. Eller afkøl blandingen og kom det i en mini blender og blend til en pure.

- When the onion mixture begins to look like this, crease the heat and cook while stirring until the oil begins to come out.

- Cool the mixture a bit and blend it to a puree. or use a hand blender



- Tilsæt 20  ml olie og tilsæt ingefær, chili pulver, salt, koriander frø pulver, gurkemeje og spidskommen pulver og steg nogle minutter under omrøring på høj varme. 


- Add 20 ml oil in the pot , add the puree, ginger, chili powder, salt, turmeric powder coriander seed powder and cumin poder and cook for few minutd while stirring under high heat.. 



- Tilsæt de kogte linser til gryden og steg forsat under omrøring på mellem varme ca 6-8 minutter.

- Add the boiled lentils to the mixture and keep cooking while stirring on medium heat for 6-8 minutts.




- Tilsæt 900 ml vand og bring det i kog, efter det kogt lidt nogle minutter, skrue ned for varmen. 

- Add 900 ml water and bring it to boil. After some minuts of boiling , decrease the heat to low. 



- Læg låg på gryden og lad den den simrer på lav varme ca 20- 30 minutter eller indtil daalén har den tykkelse I vil have. Husk at røre engang imellem.

- Let the simmer under lid, on  low heat for  20 -30 minuts, or till the daal gets the thickness you want,  Remember to stirr.  



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/


 Drys hakket koriander blade og garam masala på masoor daal. Spis med kogt ris og løg relish, se opskrift forneden.

 Scatter  the chopped coriander leafs and garam masala on the masoor daal.  Enjoy the masoor daal  with boiled rice and red onion relish, scroll down for recipe.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/


Rød løg relish: 2 mellem store rød løg skåret meget tyndt,  saft af en halv lemon, få hakket mynte blade, lidt spidskommen pulver.  - Bland løg, mynte bladene og lemon saft sammen, drys med spidskommen pulver.

For the red onion relish: 2 medium sized red onion  very thin sliced,  juice of a half lime, few chopped mint leafs, littel cumin powder. - Mix the onions, the chopped mint leaf anf elmon juice togather and sprinkle with cumin powder.



lørdag den 16. januar 2016

Ingefær, citron & chipotle tandoori masala kylling and Borough Market / ginger, lemon & chipotle tandoori masala chicken

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/


scroll down for english text 

Godt Nytår,  tiden går hurtigt, der er allerede dage 16 i det nye år. Jeg håber I er kommet godt ind i det nye år.
Da vi var i London her i December, købte jeg en hel masse krydderier på Borough Market, det meste var chilbla andet chipotle chili flager. Jeg har set chipotle chili her i Danmark men ikke flagerne. Jeg tænkte at jeg vil det bruge i min tandoori masala til at give lidt røget smag. 
Se opskrift forneden.

English:
Happy Newyear, time flies fast, it is already day 16 of the new year. I hope you are safe and happy new year evening.  
When we were in London in December, I bought lots of spices in Borough Market, most different kind of chili, like kashmiri chili and chipotle chili flakes. The real kashmiri chili I have looked for long and the chipotle chili I have seen in special shops here in Denmark but I wanted to use the chipotle chili flakes in my tandoori masala to achive a more smoked taste.
Scroll down for recipe.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/


krydderi forretningen i Borough Market,  jeg brugte meget tid til at kigge rundt her
the spice shop/stand in Borough Market, I used a lot of time in this little shop



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

Der var så mange forskellige slags chili fra hele verden i den her lille forretning, f.eks den her Naga Bhut Jolokia, en chili sort der bliver groet i Bangladesh er kendt som verdens stærkeste chili. Bhut betyder spøgelse forresten.  Gad vide om man bliver til en bhut når man spiser den :)

There were so many different kinds of chili from all over the world in this little shop, like this Naga Bhut Jolokia. A chili sort grown in Bangladesh and known as the hottest chili in the world. Bhut means ghost by the way, I dont know if you become a ghost if you eat this chili :) 



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

Sidste gang vi var I London var vi også i Borough Market, men det var på en søndag hvor der ikke var så meget der var åbent.  Denne gang var vi derover på en lørdag, hvor alt var åbent og der var en helt andet stemning, en rigtig bazar stemning. 

We also wisited the Borough Market, but it was on a Sunday where there were not so many shops that were open.  This time we went on a Saturday and that was a whole different experience, every thing was open and there was this bazar feeling and of course a huge crowd. 



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2016/01/ingefr-citron-chipotle-tandoori-masala.html

Alle guide bøgerne siger at man siger at markedet er en foodie himmel og det kan man kun give dem ret i. Så meget at smage og købe vores favorit var de her friske bagte og stadig lune "cheese and olive bread sticks".  

All our guide books say that the market is a foodie heaven and they are so right. So much to taste and buy. Our favorite were these fresh baked and still hot "cheese and olive bread sticks"



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

Jeg elsker at kigge på frugt og grøntsager boderne i markederne, gæt hvilken frugter der er her?...........
I love watching the fruit and vegetable stands in markets. Do you know these fruits?.............



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

............................................eller de her svampe?
............................................or these mushrooms?



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

.....................hvad med disse svampe?  
..................... how about these?

Opskrift :
Til Ingefær, Citron & Chipotle tandoori masala kylling har jeg brugt kylling bryst filleter, man kan bruge alt slags kylling kød, kylling lår, over lår. 

Recipe:
For the Ginger, Lemon & Chipotle tandoori masala chicken i have used chicken breast fillets, you can use all kind of chicken meat, thighs or drums.


ingredienser / ingredients

1 kg kylling fileter / 1 kg chicken fillets
saft af 1 citron /  juice og one lemon
revet skal af 1 citron / lemon zest of one lemon
2,5 dl græsk yoghurt / 2,5 dl greek  yoghurt
1 spsk  olie /1 tbsp vegetable oil
1 tsk chili pulver / 1 tsp  red chili powder
1½ tsk frisk fint revet ingefær / 1½ tsp  fresh grated ginger
1 tsk spids kommen pulver / 1 tsp cumin powder
1 tsk  salt / 1 tsp salt
1 tak koriander frø pulver / 1 tsp coriander seed powder
½ tsk gurkemeje pulver / ½ tsp turmeric powder
½ tsk chipotle chili flage  ( se tip ) / ½ tsp chipotle chili flakes ( see tip )

tip: chipotle er mexikansk røget chili, jeg har haft chili flagerne med fra London. Hvis man ikke har chipotle chili flager kan man bruge almindelig chili flager eller røget paprika pulver i marinaden.

tip : chipotle is a mexican smoked chili,  if you dont have chipotle chilli flakes , you cna use regular chili flakes or smoked paprika powder in the marination.



garnering/ garnish

½ tsk chipotle chili flager / ½ tsp  chipotle flakes
½-1 tsk garam masala pulver / ½-1 tsp  garam masala powder
lidt frisk koriander blade /  fresh coriander leafs




http://cupcakeluvs.blogspot.dk/

Lav overfladisk snit i kylling fileterne. Bland halv delen af citron saft sammen med ½ tsk af den frisk revet ingefær, kom det over kylling fileterne og masser det let ind i kødet. Læg det i køleskabet mindst 10 minutter

Make some cut on the chicken fillets.  Mix half of the lemon juice with ½ tsp of the fresh grated ginger, pour that over the fillets and lightly rub it into the chicken meat. Place the chicken in the firdge for at least 10 minuts.


http://cupcakeluvs.blogspot.dk/
- bland resten af ingredienserne sammen med yoghurt (undtagen garnering), kom kylling fileterne i yoghurt blandingen. Lad kylling marinere i yoghurt blandingen minimum 1 time i køleskabet.

-  forvarm oven til 250 grader. Smør en oven fad med lidt olie og læg kylling fileterne med rids siderne op. Gem den tilbage blevene marinade der er i skålen.  Placer fadet med kyllingen på midter rille i oven.

-  efter 10 minutter vendes, kylling fileteren , halvdelen af rest marinaden kommes/smøres på fileterne.

- 10 minutter igen, tages fadet ud af oven,  kylling filteren vendes igen , resten af marinaden kommes på,  drys med chili flagerne, garam masala og de friske koriander blade. Læg fadet i oven igen ca 15 minutter mere. Den sammenlagte stegning tid for kylling er ca 35- 45 minutter alt efter hvor tyk kylling fileterne er. Kødet skal være saftig og mør.

-  spis Ingefær, citron & Chipotle tandoori masala kylling med en salat, chutney og noget lækkert brød eller kogte ris.

-håber I kunne lide opskriften og at i nyd turen til Borough Market, have en god weekend.

- mix rest  of the ingredients with the yoghurt ( except the garnish, ofcourse) , add the chicken fillets in the yoghurt,  mix well and let the marinate in the mixture at least one hour in the fridge.

- preheat the oven 250 degree C.  Smear little oil in a oven tray, place the chicken filets with the "cut" side up. (safe the left over marinade)  Place in oven and after 10 minuts turn the chicken filets and add/brush half of the left over marinade on the chicken filets.

- after 10 minuts again take out the tray and turn side again, brush the res of the leftover marinade on the chicken filets and sprinklel the chili flakes, garam masala and the coriander leafs on the top and palce in the oven again for 15 minuts more.

- the whole cooking time for the chicken fillets s about 35 -45 minuts depending on the thickness of the filets. The meat should be juicy and tender.

- make chutney., salad and some delicious bread with the Ginger, Lemon & Chipotle tandoori chicken Or some boiled rice.  

- I hope you liked this recipe and enjoyed the Borough Market walk, have a wonderful weekend.