søndag den 28. september 2014

Badaami Lamb Korma / Mandel lam korma

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/badaami-lamb-korma-mandel-lam-korma.html



Scroll down for english  text 


Denne lækker cremet, fuld af smag lamme korma har ligget i kladde mappen siden juli ( lille Eid ), ventende på at jeg fik mulighed  for at skrive posten færdigt. Nu hvor stor Eid, Eid Al Ahda hastig nærmere sig, tænkte jeg at det var på tide at skrive den færdig. For dem der ikke ved det,  markere Eid Al Adha afslutning på Hajj, pilgrims rejsen til Mekkah og er også en fejring af profetens Ibrahim (fvmh) villighed til at ofrer sin søn Ismail (fvmh).   Dem som har råd ofrer et får/lam eller andet dyr og deler ud af kødet.

Korma er en  mild "karry ret " med en tyk cremet suace baseret på yoghurt og evt malede nødder. Yoghurten og nødderne er med til at give dens cremet silke agtig sauce.  Korma stammer fra Moghul køkkenet omkring 1600 tallet.   
Her en min version af Badaami Lamb Korma, jeg har brugt  koteletter men man kan sagtens bruge andet. 

english: 
This creamy, flavourdull lamb almond korma post has been waiting for me to finish writing it since July (little Eid) Now since Eid Al Adha is nearby it was about time. For all you who dont know, Eid Al  Adha marks ending of the Hajj, pilgrim journey to Mekkah and celebrate prophet Ibrahim (pbuh) willingness to scarifice his son Ismail (pbuh). To honour this  all those who can afford it, sacrifice a lamb and share the meat with famliy, neighbours and the poor. 
Back to my korma,  korma is a mild spiced "curry" dish with thick creamy sauce based on yoghurt and sometime grinded nuts. The youghurt and the nuts give the rich sauce its´silky and creamy look. Korma dates back to 1600 to the Moghul kitchen.
Here is my version of Badaami Lamb Korma , almond lamb korma. I have used lamb chops but you can use the kind of meat you like. 



Ingredienser/Ingredients

300 gr løg / 300 gr onions
800 gr lamme koteletter/ 800 lamb chops
½ tsk hvidløgs pure / ½ tsp garlic puree
1 tsk ingefær pure / 1 tsp ginger puree
3-4 nelliker / 3-4 cloves (long)
½ kanel stang / cinnamon stick  (dalchinni)
2 sorte kardemomme /  2 black cardemomme (kali ilachi)
3 grønne kardemomme / 3 green cardemommes
100 ml olie / 100 ml oil
1 tsk rød chilipulver / 1 tsp chili powder
1 tsk coriander pulver / 1 tsp coriander seed powder
1 tsk spidskommenpulver / 1 tsp cumin powder
1/4  tsk gurkemeje / 1/4 tsp turmeric
1 tsk salt /1 tsp salt
300 gr yoghurt / 300 gr yoghurt
5 spsk mandelmel  / 5 tbs almond flour
½ tsk garam masala / ½ tsp garam masala
lidt frisk revet muskatnød / little frsh grated nutmeg (jaifal)
lidt stødt muskat blomme, (kan undlades) / pinch of grinded mace (jaivaitry)
 3 spsk smuttede mandel /  3 tbs skinned almonds
ekstra olie til stegning af løg/  extra oil for frying the onions.



Skær løgene i tynde strimler og steg dem i oile til de er brune og sprøde Tag dem ud og læg dem på køkken papir så alt oile suges. Lad dem være  et stykke tid, skift evt køkken papir hvis det er blevet for vådt. Når de er kølet af og sprøde, knus dem med hånden til nærmest pulver. Stil til side, 
Cut the onions thinnly, fry them in oil until goden brown and crsip. Place the on kitchen paper. Let them stay there for while. They have to be cooled and crisp. Change the kitchen paper if is too wet from the oil.  When the cooled and crsip crush them with your palms to almost powder. Set aside.




Varm olien i stor gryde over mellem varme, kom de hele krydderier i, kanel stang, kardemommer, nelliker og steg dem ca 1 minut. Kom de andre krydderier i, undtagen garam masala, muskat og muskatblomme. Steg igen ca 2-3 over mild varme.

Heat the oil over medium heat  in a big pot, fry the whole spices, cinnamon, both type cardemommes and cloves for a minut. Add the other spices except nutmeg, mace ang garam masal. Fry for 2-3 minuts while strirring.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/badaami-lamb-korma-mandel-lam-korma.html
Tilsæt kødet og steg på mellem varme indtil kødet får  farve. 
Add the meat and fry on medium heat until it get colour.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/badaami-lamb-korma-mandel-lam-korma.html
Bland yoghurt med de knust løg og ca 100 ml vand og mandel mel.
Mix yoghurt with the crushed onions, 100 ml water and almond flour.




http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/badaami-lamb-korma-mandel-lam-korma.html


Tilsæt yoghurt blanding til gryden. Rør rundt, det forhindre yoghurten i at skille. Når yoghurten har fået en lille opkog,  skrue ned for varmen på komfuret og læg på gryden. Lad det står simrer til kødet er mørt.Rør i det engang imellem. Når kødet er ved at blive mørt, tilsæt  nogle af de hele smuttede mandler i, gem nogle til pynt. Tilsæt garam masala,stødt muskat blomme og frisk revet muskatnød lige 5 minutter før gryden tages af varmen,


Add the yoghurt mixture to the pot with the meat. Keep stirring, to avoid the yoghurt cuddling, Giv the mixture a boil and decrease the hit. Put a lid on the pot and let the whole thing simmer until the meat is tender. Stirr carefully time to time. You wil be adding the some of the blanched almonds, garam masala, grinded mace and nutmeg just 5 minuts before taking the pot off the heat.  



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/badaami-lamb-korma-mandel-lam-korma.html


Kom i servering skål, pynt med resten af mandlerne Serverer varm med naan eller ris. 
Link til naan opskrifter for neden. 
Garnish with the rest of the blanched almonds. Make naan or rice to serve with the badaami lamb korma.
Scrol down for link to naan recipes.



mandag den 15. september 2014

Quick Chicker Choley . Hurtig Kikærte ret / chickpea curry

http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/quick-chicker-choley-hurtig-kikrte-ret.html





scroll down for english text 

Idag har vi besøg af  en gæste kok. Gæste kokken er min mor og faktisk står vi i hendes køkken. Vi har sovet hos min forældre og jeg var på vej til køkkenet for at lave en let morgenmad, da jeg opdaget at min mor allerede var igang. Hun var igang med at lave en  hurtig version af Chicker Choley. chicker betyder mudder og choley er punjabi for  kikærter. Retten kan spise med ris, pratha og puri (friture stegt flad brød). Min mor lavede det med pratha og besluttet i sidste øjeblik også lave halwa.  
Idag mor lavede en hurtig og simpel version af kikærte retten, men den er fuld af smag og super lækkert.
Min mor er ikke nøje med vægt, alt laves efter øjemål undtagen ris og visse desserter. 

I skal bruge :
720 gr kogte kikærter
3 løg, 
2 tomater
1 tsk salt
1 tsk chili pulver
½ tsk gurkemeje
1 tsk ingefær puré
½ tsk hvidløg puré
1½ tsk stødt koriander frø
1 -2, hakket
5 spsk madlavnings olie


Today we have a guest chef . The guest chef is my mother and actually we  are standing in her kitchen. We have been sleeping here and I was on my way to the kitchen to make a easy breakfast for all of us, when i discovered that my mother wae preparing already, making a quick version of Chicken Choley. Chicken means mud and choley is punjabi for chickepeas.  This dish is served with rice, pratha or puris. My mother made pratha and in the last momment she also decied to make halwa. So this is her version of quick and simpel Chicker Choley,  quick and simple but full of taste and super yum.
My mother does´not messure or weight her ingrediens except for riec and certain desserts.

You will be needing:
750 gr boiled chickpeas
3 onion
2 tomatoes
1 tsp salt
1 tsp chili powder
½ tsp turmeric
1 tsp ginger paste
½ tsp garlic paste
1 ½ tsp grinded coriander seeds
1- 2 chili, chopped
5 tbs vegetable oil



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/quick-chicker-choley-hurtig-kikrte-ret.html

 - Riv løgene fint eller fint hak dem i blender. - Skær tomaterne  i små tern. - Varm olien i en gryde, Kom løgene, tomater, ingefær og hvidløg i, - Steg det hele nogle minutter indtil løgende begynder at blive bløde og gennemsigtig. - Tilsæt alle krydderierne og steg nogle minutter. - Tilsæt kikærterne og steg forsat i ca 8 minutter over mellem høj varme.

- Grate the onion finelly or put them in a blender and chop them very finelly. - Cut the tomatoes in small dices. - Heat the oil in a pot, add the onions tomatoes, garlic and ginger, cook until the onions are transparent and soft. - Add the spices and cook more for few minuts while stirring. add the chickpeas and cook on medium high heat for 8 minuts more.



http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2014/09/quick-chicker-choley-hurtig-kikrte-ret.html

- Skrue op for varmen, tilsæt hakkede chili og ca 600 ml. liter vand.  - Bring det hele i kog. Skrue ned for varmen, - Lad det simrer over lav varme ca  15 minutter under låg,  Drys lidt frisk koriander .  Lav tynde sprøde pratha og nyd.

Increase the heat, add the chopped chili and almost 600 ml water, - Bring it to boil and then decrease the heat. Let it simmer over low heat with a lid for alomst 15 minuts. make some thin crispy pratha and enjoy,